Objavljivanje fotografija – prekršaj

Pomoćnik ministra kulture za medije Dragan Janjić rekao je danas da će Ministarstvo razmotriti mogućnost da pokrene p

20. Aug 2007

Reading Time: 2 minutes

Pomoćnik ministra kulture za medije Dragan Janjić rekao je danas da će Ministarstvo razmotriti mogućnost da pokrene prekršajni postupak protiv novina koje su na naslovnoj strani objavile fotografije raskomadanog tela mladića. “Ukoliko pravne službe utvrde da postoji pravni osnov, mi ćemo to da uradimo”, rekao je on za Betu i ocenio da je objavljivanje raskomadanog tela “za najoštriju osudu i ispod svakog profesionalnog kriterijuma”.
Janjić je kazao da je objavljivanjem spornih fotografija prekršeno više članova Zakona o medijima, između ostalog i član 41 u kojem se govori o obavezi medija da zaštiti maloletnike od sadržaja koje emituju. “Ministarstvo kulture to najoštrije osuđuje. Mislili smo da je vreme kada su se takve stvari po novinama objavljivale u Srbiji prošlo, međutim to se nažalost još nije dogodilo”, rekao je Janjić agenciji Beta. Međutim, kako je ocenio takve stvari ne mogu da se rešavaju samo zakonom ili kaznama, već je bitno jačanje samoregulacije. “Trka za zaradom nikako ne sme da tera medije da gaze po osnovnim
principima profesije”, kazao je Janjić. Trebalo bi, kako je rekao, pojačati pritisak na medije da poštuju osnovna pravila profesije, navodeći da nijedan novinarski kodeks na svetu ne dozvoljava objavljivanje tako “brutalnih” stvari.
Janjić je izrazio očekivanje da će se sada ubrzati formiranje Saveta za štampu za čije osnivanje je kako je podsetio Ministarstvo kulture izdvojilo novčana sredstva iz budžeta. “Prevencija ovakvih stvari nije samo protestovati, već je cilj da se stvori atmosfera u kojoj niko neće pasti na pamet da tako brutalno krši pravila profesije”, dodao je on.
Telo Branka Jovanovića (22) pronašli su juče izjutra čuvari Zoološkog vrta u Beogradu u kavezu sa medvedima. Lekari su konstatovali povrede glave, trbuha i nogu, ali nije utvrđeno da li je preminuo usled pada u kavez sa zida tvrđave ili od povreda koje su mu naneli medvedi.
Listovi “Press”, “Kurir”, internet izdanje lista “Glas javnosti” i “Večernje novosti” u prvom izdanju objavili su danas fotografije na kojima se vidi raskomadano telo mladića koji je upao u kavez sa medvedima u beogradskom Zoološkom vrtu. Novinarska udruženja najoštrije su danas osudila objavljivanje tih fotografija. 

Print Friendly, PDF & Email