Novinari osudili pokretanje istrage

Asocijacija mladih novinara Crne Gore (AMN), Novinarsko samoregulatorno telo i istraživači kršenja ljudskih prava

03. Aug 2007

Reading Time: < 1 minute

Asocijacija mladih novinara Crne Gore (AMN), Novinarsko samoregulatorno telo i istraživači kršenja ljudskih prava osudili su danas ispitivanje novinara u okviru istrage odavanja tajnih podataka crngorske Agencije za nacionalnu bezbednost. AMN i Novinarsko samoregulatorno telo su u zajedničkom saopštenju povodom saslušanja novinara podgoričkih “Vijesti” ukazali da Zakon o medijima ne zabranjuje objavljivanje državne, vojne, službene ili poslvne tajne, “ako postoji opravdani interes javnosti da bude upoznata”.
Osnovno tužilaštvo u Podgorici je, na zahtev Agencije za nacionalnu bezbednost, pokrenulo istragu o tome kako su dospele u javnost informacije iz izveštaja Agencije, koje je iza zatvorenih vrata razmatrao skupštinski Odbor za bezbednost . Policija je istragu počela saslušavanjem dvojice novinara podgoričkih “Vijesti” koji su objavle delove izveštaja. Oni su odbili da policiji “odaju” svoje izvore, pozivajući se na novinarski kodeks i etiku.
Direktor AMN Boris Darmanović pozvao je državne organe da prekinu ispitivanje novinara i ocenio da to predstavlja ugrozavanje slobode informisanja jer mediji nisu objavili podatke koji mogu ugroziti nacionalnu bzbednost, već, naprotiv, one koji su u interesu javnosti. Istraživač kršenja ljudskih prava Aleksandar Zeković je ispitivanje novinara u policiji okarakterisao kao “direktni pritisak na medije” i “obesmišljavanje kontrolne funkcije parlamenta čiji poslanici, u ime javnosti, vrše kontrolu nad radom Agencije za necionalnu bezbednost”.

Print Friendly, PDF & Email