Novinari još čekaju ugovor

Novinarske ekipe koje su se u Vladi Srbije okupile zbog ugovora o izgradnji auto-puta Horgoš-Požega, još nisu dobile n

20. Aug 2007

Reading Time: < 1 minute

Novinarske ekipe koje su se u Vladi Srbije okupile zbog ugovora o izgradnji auto-puta Horgoš-Požega, još nisu dobile na uvid taj dokument. Ministar za infrastrukturu Velimir Ilić pozvao je novinare da danas od 9 do 17 sati u njegovom kabinetu pogledaju ugovor. Za sada je prijavljeno desetak redakcija, a ugovor će prva moći da pogleda ekipa televizije B92.
U ministarstvu finansija rečeno je da postoji nekoliko kopija ugovora, tako da će više novinarskih ekipa istovremeno moći da pregleda taj dokument. Ilić je najavio da neće biti moguće snimanje ili fotokopiranje ugovora, ali da će novinari javnosti moći da predoče šta u njemu piše. Na sednici Vlade, koja će biti održana 23. avgusta, Ilić će, kako je najavio, zatražiti da se ceo ugovor objavi na sajtu vlade.
Ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega Vlada Srbije je 30. marta potpisala sa konzorcijumom koji čine “FCC Construcion” i “Alpine Mayreden Bau”. Nakon toga su njegovo objavljivanje zatražili predstavnici vlasti u Vojvodini, a uvid su tražili i novinari, ali je Ilić to odbijao, uprkos rešenjima poverenika za informacije i ukazivanju da ustav garantuje dostupnost informacija. To je pravdano protivljenjem koncesionara, koji se pozvao na član tog dokumenta, koji garantuje njegovu poverljivost.

Print Friendly, PDF & Email