Novinari dobili na uvid ugovor

Novinarskim ekipama koje su se u Vladi Srbije okupile zbog ugovora o izgradnji auto-puta Horgoš-Požega, oko 9.30 omog

20. Aug 2007

Reading Time: 1 minute

Novinarskim ekipama koje su se u Vladi Srbije okupile zbog ugovora o izgradnji auto-puta Horgoš-Požega, oko 9.30 omogućen je uvid u taj dokument. Ugovor o koncesiji za izgradnju auto-puta najpre su na uvid dobile ekipa televizije B92 i još nekoliko drugih redakcija. Ministar za infrastrukturu Velimir Ilić pozvao je novinare da danas od 9 do 17 sati u njegovom kabinetu pogledaju ugovor. U Ministarstvu infrastrukture rečeno je da postoji nekoliko kopija ugovora, tako da će više novinarskih ekipa istovremeno moći da pregleda taj dokument.
Portparol Ministarstva infrastrukture Aleksandra Janković izjavila je okupljenim novinarima da će moći da vide samo osnovni ugovor o koncesiji, a ne i anekse. U osnovnom ugovoru navedeno je sve što može da bude od značaja za javnost i ukoliko na sednici Vlade bude prihvaćen zahtev ministra infrastrukture Velimira Ilića, ugovor će biti objavljen na vladinom sajtu, rekla je Jankovićeva. Ilić je danas na službenom putu i neće svraćati u svoj kabinet, rečeno je novinarima. Kako je saopšteno, novinari će i narednih dana moći da vide ugovor, ali u ograničenom vremenu kako bi sve redakcije mogle da ga predoče javnosti. Ilić je ranije najavio da neće biti moguće snimanje ili fotokopiranje ugovora, ali da će novinari javnosti moći da predoče šta u njemu piše. Na sednici Vlade, koja će biti održana 23. avgusta, Ilić će, kako je obećao, zatražiti da se ceo ugovor objavi na sajtu vlade.
Ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega Vlada Srbije je 30. marta potpisala sa konzorcijumom koji čine “FCC Construcion” i “Alpine Mayreden Bau”. Nakon toga su njegovo objavljivanje zatražili predstavnici vlasti u Vojvodini, a uvid su tražili i novinari, ali je Ilić to odbijao, uprkos rešenjima poverenika za informacije i ukazivanju da ustav garantuje dostupnost informacija. To je pravdano protivljenjem koncesionara, koji se pozvao na član tog dokumenta, koji garantuje njegovu poverljivost.

Print Friendly, PDF & Email