Napredni WAP

Novinska agencija Beta je unapredila svoj WAP servis i korisnicima mobilnih telefona omogućila da uz pomoć Interneta

01. Aug 2007

Reading Time: 2 minutes

Novinska agencija Beta je unapredila svoj WAP servis i korisnicima mobilnih telefona omogućila da uz pomoć Interneta prate vesti i fotografije na ekranu svojih aparata. WAP sajt agencije Beta trenutno jedini u Srbiji uz tekstualni sadržaj korisnicima mobilnih telefona omogućava i prijem odgovarajućih fotografija.
Pre dve godine, kada je Beta plasirala WAP servis na domaće tržište, mobilni telefoni imali su tehnička ograničenja; naime vesti su morale biti kratke i bez ikoničnog sadržaja (fotografije, vinjete i sl). Danas, korisnici mobilnih telefona, zahvaljujući wap servisu agencije Beta mogu da prate najnovije vesti iz različitih oblasti ilustrovane adekvatnim fotografijama.
Wap servis Bete obuhvata vesti iz oblasti politike, ekonomije, sporta, kulture, zanimljivosti i vremensku prognozu, a pored tridesetak vesti dnevno na srpskom, korisnici ih mogu pročitati i na engleskom jeziku.
Pristup wap servisima na adresi http://wap.beta.co.yu moguć je sa svih mobilnih telefona koji podržavaju WAP i GPRS tehnologiju i to preko svih operatera mobilne telefonije iz zemlje i sveta.
WAP je tehnologija dizajnirana da omogući korisnicima mobilnih terminala brz i efikasan pristup Internetu. WAP protokol (Wireless Application Protocol) se koristi u mobilnim telefonima i PDA uređajima za učitavanje posebnih WAP sajtova. Sadržaj ovih sajtova je sličan web sajtovima, ali je prilagođen za pregled na manjim ekranima i bez korišćenja miša.
Sa uvođenjem novih, bržih protokola u prenosu GPRS, EDGE i 3G popularnost WAP sajtova raste i u Srbiji. Na osnovu podataka sa sajta www.alexa.com u poslednja tri meseca WAP sajtovi u Srbiji beleže rast posećenosti od 32 procenta.
WAP Wireless Application Protocol (protokol bežičnih informacija) je protokol optimizovan za radio kanale korišćene u GSM mrežama druge generacije, i prilagođen je ograničenim veličinama displeja na današnjim mobilnim uređajima. Browseri koji mogu da pregledaju aktuelnu verziju WAP 2.0 standarda, specijalno su prilagođeni unosu karaktera preko tastature mobilnog. Tipične WAP aplikacije podrazumevaju elektronsku (mobilnu) trgovinu, on line bankarstvo, pružanje informacija i razmenu poruka. WAP je, kratko rečeno, World Wide Web u malom i prilagođen je surfovanju pomoću mobilnih uređaja.

Print Friendly, PDF & Email