Mediji da profesionalno izveštavaju

Nezavisno udruzenje novinara Srbije izražilo je danas zabrinutost zbog načina izveštavanja i odnosa pojedinih medi

02. Aug 2007

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno udruzenje novinara Srbije izražilo je danas zabrinutost zbog načina izveštavanja i odnosa pojedinih medija prema devetostrukom ubistvu u selu Jabukovcu, kod Negotina. NUNS apeluje na medije da se u izveštavanju o tako tragičnim dogadajima pridržavaju etike novinarske profesije, kako u odnosu prema žrtvama, tako i prema svojim čitaocima i gledaocima. Kako se navodi u saopštenju NUNS, “pojedini, pre svega štampani mediji, izneverili su i osnovne etičke principe novinarstva, posebno u odnosu prema žrtvama – ubijenima i njihovim porodicama, koristeći nesreću kao puki povod za nadmetanje u senzacionalističkom ‘informisanju’ javnosti”.
U saopštenju se citiraju naslovi i navodi medija “hoćemo osvetu”, “krvi ću mu se napiti”, “kakvo suđenje, rukama ću ga zadaviti”… Isti mediji, dodaje se, nisu pokazali ni dužnu novinarsku pažnju, kako to nalaže Kodeks, prema članovima porodice počinioca koji su, kako i sami izveštači prenose, zbog pretpljenog šoka pod sedativima.
NUNS ocenjuje da su pojedini mediji pokazali neprofesionalnost i ukazivanjem da je “monstrum” izvršio zločin podstaknut crnom magijom, iako je ustanovljeno da je reč o psihički bolesnom čoveku, evidentiranom u bolničkim ustanovama u Srbiji i Austriji. Nedopustivo je to što se u analizi zločina bez ograde citiraju “poznavaoci” magije koji tvrde da “vračare mogu sve”, pa i to “da izgubiš ili dobiješ posao, da se osoba koju odabereš zaljubi u tebe, da komšiji krene loše, da nerotkinja zatrudni”.

Print Friendly, PDF & Email