Kritike Slaviši Lekiću i “Blicu”

Sud časti Nezavisnog udruženja novinara Srbije izrekao je juče javne kritike novinaru Slaviši Lekiću i listu „Blic” i

08. Aug 2007

Reading Time: < 1 minute

Sud časti Nezavisnog udruženja novinara Srbije izrekao je juče javne kritike novinaru Slaviši Lekiću i listu „Blic” i pozvao sve kolege da se u izveštavanju i radu pridržavaju Kodeksa novinara, saopšteno je iz NUNS-a.
Postupajući po inicijativama člana NUNS-a Velimira Ćurguza Kazimira, Sud časti je ocenio da se glavni urednik „Statusa” Slaviša Lekić u delovima teksta „Imperativ Sekuline ženke”, objavljenog u tom magazinu 1. juna 2007, ogrešio o Kodeks. „Nedopustivo je da se u tekstu koji je napisao, ogorčen zbog načina na koji je dočekan kao gost u emisiji ’Utisak nedelje’ Olje Bećković 6. maja, suprotno Kodeksu, bavi njenim fizičkim izgledom i karakternim osobinama, što direktno prerasta u vređanje i samim tim devalvira tekst”, navodi se u saopštenju.
Takođe, Sud časti je našao da se dnevni list „Blic”, objavljivanjem teksta „Još ne zna da mu je sin mrtav” 31. jula, ogrešio o Kodeks novinara Srbije.
Sud časti je utvrdio da su se, izveštavajući o devetostrukom ubistvu u selu Jabukovac, mediji, sa retkim izuzecima, ogrešili o pravila profesije.
Posebno se naglašava da je nedopustivo navođenje detalja iz lekarskih dosijea, kao što je to učinjeno u ovom slučaju i u izveštavanju o pokušaju samoubistva jednog mladića u Beogradu 5. avgusta.
Odluke Suda časti sa inicijativama i obrazloženjem biće objavljene na sajtu NUNS-a.

Print Friendly, PDF & Email