Evropska nedelja mladih u Novom Sadu

Manifestacija “Evropska nedelja mladih – Mladi protiv granica”, otvorena je danas svečanom cer

20. Aug 2007

Reading Time: < 1 minute

Manifestacija “Evropska nedelja mladih – Mladi protiv granica”, otvorena je danas svečanom ceremonijom u Izvršnom veću Vojvodine. Na manifestaciji ove godine učestvuje oko 100 mladih iz 22 evropske zemlje, a cilj je da se promoviše duh saradnje, kroz povezivanje kultura, ideja, iskustva i ljudi. U okviru “Evropske nedelje mladih” biće održana i predavanja na teme “Evropa bez granica” i “Obrazovanjem bez granica”, a organizovaće se i kreativne radionice i kulturno-zabavni sadržaji.
Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić rekao je da je za vojvođanske studente i omladinu najvažnije da “Evropa dođe kod nas, sve dok mi ne prevaziđemo prepreke koje nas vode do nje”. On je ocenio da su “šovinizam i predrasude” često razlozi koji mlade ljude sprečavaju da upoznaju svet izvan granica Srbije. Prema njegovim rečima, 70 odsto mladih nikada nije putovalo u inostranstvo pa nisu ni upoznati sa prednostima vršnjaka koji žive u Evropskoj uniji. “Zbog svega toga je neobično važno da dovedemo Evropu kod nas. I zbog toga mi kao vlada podržavamo manifestacije poput festivala ‘Egzit’ (Exit), Kamp tolerancije mladih, Međunarodne dečje šahovske igre, kao i ovu manifestaciju”, kazao je Pajtić.
Učesnike “Evropske nedelje mladih” pozdravili su i rektorka Univerziteta u Novom Sadu Radmila Marinković-Nedučin i šefica odeljenja za demokratizaciju Misije OEBS-a u Srbiji Hanelore Valijer. Evropska nedelja mladih trajaće do 26. avgusta, a više o festivalu može se pročitati na internet adresi www.eyouwins.com.

Print Friendly, PDF & Email