Berezovski iza ubistva Politkovske

Bivši pripadnik nekdašnje sovjetske tajne policije (KGB) Andrej Lugovoj, koga britanske vlasti smatraju krivim za u

29. Aug 2007

Reading Time: 2 minutes

Bivši pripadnik nekdašnje sovjetske tajne policije (KGB) Andrej Lugovoj, koga britanske vlasti smatraju krivim za ubistvo kolege Aleksandra Litvinjenka, optužio je danas biznismena Borisa Berezovskog da stoji iza ubistva Litvinjenka i novinarke Ane Politkovske. Na konferenciji za novinare u Moskvi, Lugovoj je Berezovskog povezao i sa ubistvima novinara Vladislava Listjeva i poslanika Državne dume Sergeja Jušenkova i Vladimira Golovljova. “Za mene, bez obzira da li je taj zločin (ubistvo Politkovske) rasvetljen ili ne, uvek mi je bilo savršeno jasno kome odgovaraju sva ta ubistva, i mislim da imaju najdirektnije veze sa Berezovskim. Svi oni su, u ovom ili onom stepenu, bili u njegovom okruženju”, rekao je Lugovoj. Berezovski se nalazi u egzilu u Velikoj Britaniji, dok ruske vlasti insistiraju na njegovom izručenju zbog optužnice za finansijske malverzacije i organizovanje državnog prevrata.
Ruski državni tužilac Jurij Čajka izjavio je u ponedeljak da se naručilac ubistva Politkovske, ubijene u oktobru prosle godine, nalazi u inostranstvu i da je zainteresovan za destabilizaciju situacije u Rusiji. Litvinjenko je umro u londonskoj bolnici od trovanja radioaktivnim polonijumom-210. Lugovoj je kazao da je još prošle zime davao izjave o tome da je ubistvo Litvinjenka povezano sa ubistvom Politkovske. Lugovoj, koji je vlasnik privatnog preduzeća za obezbeđenje, ocenio je da je Berezovski planirao i ubistvo novinarke Jelene Tregubove, koja je objavila knjigu “Bajke kremaljaskog digera”. On je kazao da ga je Berezovski zamolio da organizuje obezbeđenje Tregubove, koja je napustila Rusiju 2006. godine, odmah nakon izlaska njene knjige, uz objašenjenje da bi se sa njom moglo dogoditi isto što i Politkovskoj. Kontroverzni oligarh se, rekao je Lugovoj, nije jednostavno interesovao za obezbeđenje, “već se veoma ozbiljno interesovao”. “On je sebi spremao alibi”, zaključio je Lugovoj. On je ponovio da nema nameru da se preda britanskim vlastima, navodeći da je optužnica protiv njega “maksimalno ispolitizovana” i da iza nje stoji “visoka politika”. Ponovio je, takođe, da smatra da iza ubistva Litvinjenka stoje britanske službe.
Situacija oko ubistva Litvinjenka prouzrokovala je zaoštravanje odnosa između Moskve i Londona. Zbog odbijanja Rusije da isporuči Lugovoja, Britanija je proterala četvoricu ruskih diplomata, nakon čega je Moskva odgovorila istom merom.

Print Friendly, PDF & Email