Vlada nije podržala inicijativu SVM

Vlada Srbije nije podržala inicijativu Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) za izuzimanje iz obavezne privatizacije lo

09. Jul 2007

Reading Time: 2 minutes

Vlada Srbije nije podržala inicijativu Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) za izuzimanje iz obavezne privatizacije lokalnih elektronskih medija koji emituju na jezicima nacionalnih manjina, ali smatra da bi određenim merama trebalo pomoći te medije. Vlada je u mišljenju povodom predloga SVM za izmene i dopune Zakona o radiodifuziji ocenila da bi u narednih nekoliko meseci trebalo utvrditi predlog za rešavanje položaja tih medija, a da odgovarajuće dopune ili izmene tog zakona treba doneti pre isteka roka za privatizaciju lokalnih medija, odnosno do kraja 2007. godine.
U odgovoru na inicijativu poslanika SVM koje je potpisao potpredsednik Vlade Božidar Đelić, ocenjeno je da bi “ishitreno” izuzimanje lokalnih i regionalnih medija koji emituju program na jezicima nacionalnih manjina iz obavezne privatizacije, ugrozilo sprovođenje zakonske obaveze o privatizaciji lokalnih elektronskih medija do kraja godine. Vlada je svesna da je to veoma osetljiva materija i smatra da je neophodno doneti sveobuhvatno sistemsko rešenje za medije koji program emituju na jezicima nacionalnih manjina, piše u mišljenju Vlade. Navodi se da bi se izmenama i dopunama tog zakona koje su predložili poslanici SVM promenila suština postojećeg zakonskog rešenja, koje podrazumeva da se rad medija ne finansira iz budžeta. Vlada navodi da osim inicijative SVM koja se odnosi na elektronske medije sa najmanje 800 minuta programa nedeljno na jezicima nacionalnih manjina, postoje i druge inicijative u kojima se traži da lokalne samouprave zadrže pravo da budu osnivači javnih glasila. Kako bi se izbegle česte izmene zakona, Vlada smatra da sa tim predlozima treba sačekati i do kraja godine izaći sa sveobuhvatnim rešenjem za ceo Zakon o radidifuziji.
Poslanici SVM-a Laslo Varga, Balint Pastor i Anrea Galgo-Ferenci uputili su 19. juna predsedniku Skupštine Oliveru Duliću predlog izmena i dopuna Zakona o radiodifuziji. Suština tog predloga je da se emiteri koji u poslednjih 12 meseci nedeljeno emituju najmanje 800 minuta programa na jednom ili više jezika nacionalnih manjina, izuzmu iz kruga obavezne privatizacije.

Print Friendly, PDF & Email