Ugroženo pravo manjina

Koordinator opštinske Kancelarije za romska pitanja Tomo Lakatoš (SRS) održao je konferenciju za štampu u ime Saveta

11. Jul 2007

Reading Time: < 1 minute

Koordinator opštinske Kancelarije za romska pitanja Tomo Lakatoš (SRS) održao je konferenciju za štampu u ime Saveta za međunacionalne odnose Skupštine opštine Kikinda, čiji je član. Pored njega, medijima se obratio i Srđan Barbul još jedan član ovog Saveta.
Lakatoš je izjavio da je oduzimanjem frekvencije Radio Kikindi ugroženo pravo nacionalnih manjina na informisanje. Ovu tvrdnju je potkrepio citirajući Zakon o radiodifuziji u kojem se navodi da javni servisi imaju obavezu da emituju i programe na jezicima nacionalnih manjina, dok to ne moraju da rade i privatizovani mediji, pa stoga niko ne garantuje da će ova populacija moći da sluša program na svom jeziku.
Tomi Lakatošu su, međutim, novinari skrenuli pažnju na činjenicu da bi i u slučaju da je dobila regionalnu frekvenciju, Radio Kikinda morala da se privatizuje, pa ne bi više bila u obavezi da emituje i ovu vrstu programa. Takođe, iako je kao javni medij imala tu obavezu, podsetili su da su prilikom razdvajanja novinske i radijske redakcije, novinari koji su radili emisiju na mađarskom jeziku prebačeni u novine a emisija ukinuta, da bi tek nakon burne reakcije članova Saveza vojvođanskih Mađara i pritiska kikindske javnosti bila vraćena.
Glavna urednica i novinarka Televizije VK Dijana Subotički je upitala Tomu Lakatoša da li je upoznat sa činjenicom da u VK Radiju, koji je dobio regionalnu frekvenciju, već u programu imaju emisiju na romskom jeziku, iako ih na to niko ne obavezuje, kako je istakla, a u pripremi je i program na mađarskom jeziku, koji će, kako je najavljeno, biti emitovan od septembra.
Ništa od navedenog nije bilo dovoljan argument za Lakatoša, koji je i dalje tvrdio da je pravo nacionalnih manjina na informisanje na teritoriji opštine Kikinda ugroženo ukidanjem Radio Kikinde.

Print Friendly, PDF & Email