U Srbiji opasno održati gej paradu

U Srbiji nije moguće održati “Paradu ljubavi” gejeva i lezbejki zbog opasnosti od ugrožavanja bezbedno

10. Jul 2007

Reading Time: < 1 minute

U Srbiji nije moguće održati “Paradu ljubavi” gejeva i lezbejki zbog opasnosti od ugrožavanja bezbednosti učesnika, ocenile su danas u Novom Sadu predstavnice lezbejskih organizacija. Koordinatorka Novosadske lezbejske organizacije (NLO) Biljana Stanković Lori rekla je da je lezbejski festival “Umetnost radi akcije” od 5. do 8. jula u Novom Sadu održan u “poluilegali” i da su zbog bezbednosti učesnika mediji o održavanju festivala obavešteni kada je završen. Stankovićeva je na konferenciji za novinare u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine najavila da će festival biti održan i sledeće godine i dodala da NLO iz navedevih razloga ne objavljuje adresu svoje kancelarije u Novom Sadu. “Politika podržava nacionalističke pokrete, a još uvek su živa sećanja na ‘krvavi gej prajd’ iz 2001. godine u Beogradu”, kazala je Strankovićeva, podsećajući da su tada učesnike parade prebile navijačke i ekstremističke grupe.
Maja Savić iz organizacije “Labris” rekla je da je i u Nišu održana žurka povodom meseca homoseksualne ljubavi i da je policija nakon žurke legitimisala i maltretirala učesnike.
“Parada ljubavi” ili “Gej prajd” (Gay Pride) organizuje se širom sveta u isto vreme i traje mesec dana, a počela je 27. juna. Tog dana 1969. godine, gejevi i lezbejke u gej-baru “Stounvol in” (The Stonewall Inn) prvi put su se suprostavili policiji koja ih je tamo maltretirala. U SAD je, posle tog događaja, do kraja 1970. godine osnovano više od 300 organizacija koje su na različite načine bile angažovane u borbi za ostvarivanje gej i lezbijskih prava. Na 25. godišnjicu događaja u baru “Stounvol in” u Njujorku je održana prva međunarodna “Parada ljubavi”.

Print Friendly, PDF & Email