Traže izmene Zakona o radiodifuziji

Skupština opštine (SO) Subotica odlučila je danas da Vladi Srbije uputi zahtev da po hitnom postupku u skupštinsku pro

04. Jul 2007

Reading Time: < 1 minute

Skupština opštine (SO) Subotica odlučila je danas da Vladi Srbije uputi zahtev da po hitnom postupku u skupštinsku proceduru uvrsti izmene Zakona o radiodifuziji. Kako je ocenjeno, te izmene bi lokalnim medijima sa programima na više jezika omogućile da prerastu u lokalne i regionalne javne servise. Skupština opštine će Republičkoj radiodifuznoj agenciji (RRA) uputiti i zahtev da odloži primenu rešenja do usvajanja izmena Zakona.
SO Subotica podržala je Upravni odbor Radio Subotice i saglasila se da se RRA uputi žalba na odluku o dodeli regionalne frekvencije Panon radiju. Većina odbornika SO Subotica, izuzev onih iz Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), ocenila je u diskusiji da je situacija u kojoj se našla Radio Subotica posledica sukoba interesa, jer su direktor, predsednik i jedan od članova Upravnog odbora osnivači Fonda Panonija, odnosno Panon Radija.
Šef odborničke grupe Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Martin Bačić ocenio je da žalba neće doprineti boljem rešenju. “Upozoravali smo na opasnost takvog ishoda, to se znalo unapred. Nemamo ništa protiv da mađarska nacionalna zajednica ima vlastiti program, ali pod uslovom da se osigura postojanje onih programa koji su i do sada egzistirali”, rekao je Bačić. On je istakao da se mora preduzeti sve da Radio Subotica opstane, ali da se boji da je potezom RRA okončano postojanje Radio Subotice.
Odbornici Saveza vojvođanskih Mađara istakli su da niko ne želi gašenje Radio Subotice, kao i da će taj radio opstati na lokalnoj frekvenciji, kao i da je SVM dodelom frekvencije Panon radiju ostvario predizborno obećanje.
Panon Radiju dodeljena je frekvencija na kojoj Radio Subotica emituje program već 39 godina.

Print Friendly, PDF & Email