Strahuju od pirata

Povodom presuda kojima je Vrhovni sud Srbije poništio rešenja Republičke radiodifuzne agencije o dodeli dozvola beo

14. Jul 2007

Reading Time: < 1 minute

Povodom presuda kojima je Vrhovni sud Srbije poništio rešenja Republičke radiodifuzne agencije o dodeli dozvola beogradskim emiterima, juče je negodovala i Beogradska asocijacija radio-stanica BARS. Oni podržavaju RRA i njegov savet kao jedino nadležne za raspodelu frekvencije i traže da država obezbedi podršku Agenciji „da se odupre uticaju medijskih moćnika koji na razne druge načine pokušavaju da dođu do dozvola preko organa koji za to nisu nadležni”.
Presuda VSS, po rečima Ružice Krdžić, predsednice BARS-a, „veoma je opasna, jer može dovesti do ponovnog haosa u radiodifuziji i piraterije”. Stanice koje su dobile dozvole i koje već godinu dana plaćaju sve dažbine državi za svoj rad zameraju što je sud odluku doneo zapravo godinu dana od okončanja konkursa.
Iako kažu da ne znaju prave razloge, sumnjaju da iza odluka VSS postoje i neki drugi motivi. Neke od presuda su, kako tvrde, donete još pre dva-tri meseca, pa je nejasno zbog čega nisu ranije iz suda poslate, odnosno objavljene. Sumnjivo je i što su rešenja donosile različite sudije, ali u svim slučajevima „obrazloženja su potpuno identična”, sa istovetnim rečenicama i pasusima.
Komentarišući obrazloženje suda da RRA u rešenjima nije naveo zbog čega pojedine stanice jesu, a druge nisu dobile dozvole za emitovanje programa, predstavnici BARS-a uvereni su da je reč o formalnim propustima koje će RRA otkloniti, ali smatraju da to nije razlog da se sve vraća na početak. Strahuju da će posle sudskog stava stanice koje nemaju dozvole biti ohrabrene da uključe predajnike i zaposednu frekvencije legalnih emitera. Činjenica da sud svojim odlukama nikome nije dao dozvolu za rad mimo RRA, očigledno vlasnicima dozvola nije dovoljna garancija. Krdžić kaže da je strah legalnih emitera osnovan i da su neki pirati već postavili predajnike spremni da uđu u etar.

Print Friendly, PDF & Email