Slušaoci brane radio

Za samo dan i po Radio Subotica prikupila je više od 1.500 potpisa građana kao podršku za dobijanje regionalne frekvenc

14. Jul 2007

Reading Time: 2 minutes

Za samo dan i po Radio Subotica prikupila je više od 1.500 potpisa građana kao podršku za dobijanje regionalne frekvencije za emitovanje višejezičnog programa. Ekipe Radio Subotice smenjuju sa na dva punkta ispred Gradske kuće kako bi građani mogli svojim potpisima da se pridruže njihovoj „borbi da se vrate” na frekvenciju od 91,5 megaherca koja je odlukom RRA dodeljena do sada nepostojećem Panon radiju.
Zajedno s prigovorom na odluku RRA, kolektiv Radio Subotice će poslati i potpise građana Subotice, a peticija će biti upućena i na adresu predsednika Skupštine Srbije.
– Na taj način samo želimo da skrenemo pažnju onima koji su odlučivali i u čijoj je moći da rešavaju pitanje statusa Radio Subotice o tome kolika ja slušanost naše stanice – kaže Ivica Kajdoči, predsednik sindikata u Radio Subotici.
Odluka RRA da regionalnu frekvenciju koja pokriva teritoriju od Subotice do Sente i Kanjiže dodeli Panon radiju, koji nikada do sada nije emitovao program i ima samo projekt programa isključivo na mađarskom jeziku, u javnosti je naišla na neodobravanje. Radio Subotici, koja je program emitovala na dve frekvencije i 38 godina informiše slušaoce na srpskom, mađarskom, hrvatskom i nemačkom jeziku, ostala je samo mogućnost da dobije lokalnu frekvenciju koja, opet, ne pokriva čitavu teritoriju opštine. U odluci RRA ne navodi se zbog čega ovaj dugogodišnji emiter programa, koji pozitivno posluje i dokazao se u informisanju građana, nije dobio regionalnu frekvenciju, već mu je pretpostavljen početnik u ovom poslu.
Predsedništvo Saveza vojvođanskih Mađara zadovoljno je što je Panon radio dobio regionalnu frekvenciju za emitovanje 24-časovnog programa na mađarskom jeziku, izjavio je Ištvan Pastor predsednik SVM-a.
Celodnevni program na mađarskom jeziku jedno je od izbornih obećanja ove stranke, a Pastor je izrazio uverenje da će Panon radio, koji inače još ne emituje program već je frekvenciju dobio na osnovu projekta, biti i materijalno i kadrovski osposobljen da bude „regionalni javni servis od koga se očekuje da doprinese nacionalnom identitetu kroz obrazovne, kulturne i druge sadržaje”.
Pastor je sada prvi put otvoreno rekao da SVM više nije imao interesa da se bori da Radio Subotica dobije regionalnu frekvenciju jer bi morao da je deli sa programima na drugim jezicima, s obzirom na to da Radio Subotica emituje program na četiri jezika – srpskom, mađarskom, nemačkom i hrvatskom. Pastor ipak smatra da su rukovodioci u Radio Subotici, koji su istovremeno i visoki funkcioneri SVM-a, korektno zastupali interese Radio Subotice pred RRA u postupku dobijanja regionalne frekvencije.

Print Friendly, PDF & Email