Savet RRA nije izvan zakona

Vrhovni sud Srbije (VSS) odgovorio je u petak saopštenjem za medije na potpuno neprimereno komentarisanje odluka Sud

18. Jul 2007

Reading Time: 2 minutes

Vrhovni sud Srbije (VSS) odgovorio je u petak saopštenjem za medije na potpuno neprimereno komentarisanje odluka Suda od strane Saveta Republičke radiodifuzne agencije, a takav vid komunikacije i omalovažavanje VSS je nedopustiv i neprimeren državnom organu kao što je RRA – kaže za Danas portparolka Vrhovnog suda Srbije Vesna Dabić.
Ona navodi da je Vrhovni sud Srbije nadležan da preispituje odluke državnih organa, jer ti organi ne mogu da se ponašaju izvan zakona, „time bi ugrozili građane Srbije“.
– Sud je ukazao na nezakonitosti i više ne može ništa da učini, osim u slučaju da nekoj od stranaka Savet RRA odbije prigovor, tada bi ta stranka mogla da se žali Vrhovnom sudu Srbije – objašnjava Dabićeva, dodajući da je besmisleno optuživati VSS da je povredio nadležnosti Saveta RRA u vezi sa dodelom ili oduzimanjem dozvola za emitovanje programa.
– VSS nikada nije bio cilj da televizija RTL dobije frekvenciju, niti smo imali uticaja na konkurs oko dodele nacionalnih dozvola. Nije istina ni da je TV Palma uključila predajnik na osnovu odluke VSS – naglašava Vesna Dabić. Ona ističe da odluke ovog suda nikome nisu dale pravo da ponovo emituje program i da je suludo optuživati VSS za pojavu piraterije.
Na pitanje o optužbama na račun predsednice VSS Vide Petrović Škero, portparolka VSS kaže da su komentari pojedinih članova Saveta RRA neprimereni, jer predsednica VSS ne učestvuje u donošenju odluka, već sudije Veća upravnog odeljenja, „niti utiče na sudije da donesu određenu vrstu odluka“.
– S druge strane, Nenad Cekić i Aleksandar Vasić učestvuju u odlučivanju Saveta RRA i pri tom ne vide svoju odgovornost zbog kršenja Zakona o radiodifuziji i opšteg upravnog postupka, a traže ostavku predsednice VSS – zaključuje Dabićeva.
Asocijacija profesionalnih emitera Srbije (APRES) u jučerašnjem saopštenju podsetila je da je pre desetak dana javno upozorila da će „besmislene i formalne odluke VSS pokrenuti talas piraterije“.
U saopštenju piše da je odmah posle odluke VSS TV Palma pokrenula piratsko emitovanje programa i trenutno signalom ometa TV Enter koja ima legitimnu dozvolu za rad.
APRES postavlja pitanje predsednici VSS da li će lično da gasi piratsku TV Palma ili će poslati neke sudije da se sukobljavljaju sa privatnim obezbeđenjem Mikija Vujovića, koji čuva emisionu opremu piratske TV Palma i ko će TV Enter nadoknaditi štetu nastalu nakon ovakvih odluka VSS.

Print Friendly, PDF & Email