RSF traže da se rasvetli ubistvo H.Dinka

Međunarodna organizacija Reporteri bez granica zatražila je danas od turskih vlasti da se rasvetle svi aspekti ubist

18. Jul 2007

Reading Time: < 1 minute

Međunarodna organizacija Reporteri bez granica zatražila je danas od turskih vlasti da se rasvetle svi aspekti ubistva urednika jermenskog nedeljnika “Agos” Hranta Dinka. Dink je ubijen pre tačno šest meseci, 19.januara 2007. u Istanbulu ispred zgrade redakcije “Agosa” a suđenje grupi optuženih počelo je 2.jula.
Reporteri bez granica (RSF) navode da će to suđenje biti test za turski pravosudni sistem jer on mora dokazati svoju nezavisnost. “Nećemo biti zadovoljni suđenjem u kojem se ne sudi svim odgovornim za ubistvo Dinka. Svi koji su imali ulogu u tom slučaju moraju biti identifikovani uključujući, ako je to potrebno, i one koji rade za obaveštajne službe. Veoma je važno da pravosudni sistem otkrije veze između vojske, policije i drugih zvaničnika koji mogu biti umešani u ubistvo novinara Hranta Dinka”, navodi se u saopštenju RSF-a.
Za ubistvo urednika “Agosa” optuženo je 18 osoba. Najmlađi među njima Ogun Samast (17) optužen je da je pucao u Dinka, dvojica da su ga nagovorila da to uradi a ostalih 15 se terete za saučesništvo. Nastavak suđenja zakazan je za 1.oktobar.

Print Friendly, PDF & Email