Protiv korupcije u novinarstvu

U nemačkom gradu Esenu juče je potpisan ugovor o saradnji između medijske grupe VAC, suvlasnika „Politike”, i Međunar

06. Jul 2007

Reading Time: 2 minutes

U nemačkom gradu Esenu juče je potpisan ugovor o saradnji između medijske grupe VAC, suvlasnika „Politike”, i Međunarodne federacije novinara (IFJ).
Ovaj sporazum potpisali su u prostorijama jedne od štamparija VAC-a u Esenu Bodo Hombah, generalni direktor VAC-a, i Ejdan Vajt, generalni sekretar IFJ. Cilj sporazuma je odbrana i unapređenje slobode štampe, kvalitetno novinarstvo, kao i dobri uslovi i odnosi rada u preduzećima medijske grupe VAC. Ovom činu prisustvovali su predstavnici medija iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Rumunije, Mađarske, Bugarske.
VAC od 2003. godine sarađuje sa OEBS-om u cilju garantovanja nezavisnosti i slobode medija, a od maja ove godine ova medijska grupacija ima i jasan novinarski kodeks koji definiše kako razvijati slobodno novinarstvo.
„Želimo da u novinama rade profesionalci svesni etike i trudićemo se da postignemo što veći kvalitet novinskog sadržaja, jer to vodi uspostavljanju poverenja između čitalaca i onih koji rade u novinama. Reč je o istorijskom sporazumu, budući da planiramo još niz sličnih u Evropi”, rekao je Ejdan Vajt.
Međunarodna federacija novinara na osnovu dokumenta potpisanog u Esenu ima ovlašćenja da kontroliše rad svih medija koji su u suvlasništvu VAC-a, koji deluje na prostoru devet evropskih zemalja i planira da se proširi i na Ukrajinu i Rusiju.
Bodo Hombah je podsetio da su prvobitne reakcije na delovanje VAC-a u zemljama jugoistočne Evrope ocenjivane, čak i u popularnoj internet-enciklopediji Vikipediji, kao monopolističke.
„Objasnili smo partnerima da je naš interes kvalitetno novinarstvo u kojem je novinarska priča odvojena od reklame i koje se protivi svakoj vrsti korupcije u novinarskom poslu. Korumpirani novinar je kao korumpirani političar, odnosno ministar”, naglasio je Hombah istakao da novinari koji političarima i celom društvu nameću standarde prvi moraju te standarde i da postave.
Sporazumom se otvara i mogućnost zajedničkog delovanja prema Savetu Evrope i EU odnosno saradnja sa Evropskom komisijom kada je reč o dokumentima i pravilima koja se odnose na medijsku sferu.
S obzirom na to da će Federacija novinara od sada imati kontrolu poštovanja najviših novinskih standarda u svim izdanjima VAC-a, novinare je interesovalo da li će postojati i odgovarajuće sankcije za one koji ih ne budu poštovali. Ejdan Vajt je na ovo pitanje odgovorio da je cilj pre svega postizanje dobrog dijaloga i saradnje, a ne korišćenje sankcija. „Ako uočimo probleme, predočićemo ih kompaniji. Ako je potrebno, kritikovaćemo. Naravno da će biti problema, ali smo odlučni da se sa njima suočimo iskreno i profesionalno”, rekao je Vajt.

Print Friendly, PDF & Email