Predstavljen Nacrt zakona o udruženjima

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković predstavio je danas Nacrt zakona o udruženjima kojim s

23. Jul 2007

Reading Time: 2 minutes

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković predstavio je danas Nacrt zakona o udruženjima kojim se uređuje oblast civilnog sektora u Srbiji i najavio za petak, 27. jul okrugli sto o tom nacrtu. Marković je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da je javna rasprava o nacrtu koji je u saradnji sa nevladinim organizacijama pripremilo ministarstvo u toku i da će okruglom stolu o nacrtu tog zakona prisustvovati predsedik Srbije Boris Tadić i predsednik Skupštine Srbije Oliver Dilić. “Cilj je da nakon sedam godina i Srbija dobije zakon kojim se na liberalan nacin uređuje ta oblast, odnos civilnog sektora i države i stvara pretpostavka sa udruživanje građana”, rekao je on. Marković je naglasio da je Zakon o udruženjima prioritet ministarstva i da u septembru očekuje njegovo usvajanje.
Prema tom nacrtu, udruženje građana, odnosno nevladinu organizaciju, kako je naveo Marković, mogu da osnuju tri osobe i one ne moraju da se prijave državnim organima. Međutim, kako je rekao, organizacije mogu da se prijave i upišu u jedinstveni registar koji će voditi Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu i tada stiču svojstvo pravnog lica, odnosno mogu da primaju donacije, obavljaju komercijalne delatnosti i stiču profit. O zabrani rada udruženja, prema Markovićevim rečima, odlučuje Ustavni sud. On je kazao da se Zakonom otklanjaju i prepreke za delovanje i registraciju stranih nevladinih organizacija u Srbiji.
Što se tiče društvene svojine udruženja, zakonom se predviđa da sve što je stečeno od donacija ostaje u vlasništvu organizacija. “Novina je da društvena svojina koju su do sada imale nevladine organizacije, pripada jedinicama lokalne samouprave”, rekao je Marković, ali naglasio da uslovi pod kojima će udruženja koristi te nepokretnosti neće biti lošiji nego što je to bilo do sada. Govoreći o zakonu o lokalnoj samoupravi i izborima, Marković je kazao da će biti spreman polovinom oktobra.

Print Friendly, PDF & Email