Predmet u ubistvu kod tužioca

Sudski predmet o ubistvu novinara i vlasnika Nedeljnog telegrafa Slavka Ćuruvije nalazi se u Specijalnom tužilaštvu

03. Jul 2007

Reading Time: < 1 minute

Sudski predmet o ubistvu novinara i vlasnika Nedeljnog telegrafa Slavka Ćuruvije nalazi se u Specijalnom tužilaštvu za borbu protiv organizovanog kriminala, potvrdio je za Danas advokat Rajko Danilović. Portparol Specijalnog tužilaštva Tomo Zorić istakao je za naš list da zbog čuvanja službene tajne ne može ništa da izjavljuje u vezi sa tim predmetom.
Tužilaštvo može da podnese sudu zahtev za sprovođenje istrage ili da vrati predmet na dopunu kod istražnog sudije. Ukoliko ima novih saznanja biće otvorena istraga. U javnosti se već izvesno vreme spekuliše da je došlo do pomaka u istražnim radnjama u ovom slučaju, i da će Tužilaštvo pokrenuti istragu, odnosno da će podneti krivične prijave protiv osumnjičenih.
Istražni sudija Dragan Lazarević u okviru istražnih radnji je saslušao približno 80 svedoka. Još nisu saslušani Mirjana Marković, udovica bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, bivši šef Resora DB Radomir Marković, nekadašnji šef beogradskog centra DB Milan Radonjić, kao i još nekoliko pripadnika te službe, koje su mediji povezivali sa ubistvom Ćuruvije na osnovu objavljenog tajnog dokumenta DB „Ćuran“ o praćenju Ćuruvije.
Advokat Danilović je svojevremeno zbog ubistva Slavka Ćuruvije podneo krivičnu prijavu protiv Mire Marković, Radomira Markovića i Milana Radonjića. U krivičnoj prijavi citirao je izjave više pripadnika Devetog odeljenja DB Beograd, koji su posle otkrivanja dosijea „Ćuran“ naveli da je Radonjić, bivši načelnik beogradskog DB, na dan ubistva zahtevao da mu se dostavljaju detalji o kretanju Ćuruvije na svakih deset minuta. Prema navodima krivične prijave, Radonjić je u 16,25 časova tražio hitnu obustavu praćenja Ćuruvije, pet minuta pre njegovog ubistva.
Slavko Ćuruvija ubijen je u ulazu svoje zgrade u Ulici Lole Ribara na pravoslavni Uskrs 11. aprila 1999, u jeku NATO bombardovanja.

Print Friendly, PDF & Email