Peticijom brane radio

 Antal Biači, direktor Radio Subotice, predao je juče Republičkoj radiodifuznoj agenciji prigovor zaposleni

24. Jul 2007

Reading Time: 2 minutes

 Antal Biači, direktor Radio Subotice, predao je juče Republičkoj radiodifuznoj agenciji prigovor zaposlenih o oduzimanju regionalne frekvencije za račun novoosnovanog RTV „Panona“ i peticiju podrške od 20.000 slušalaca ove radio stanice. Pre bilo kakvog odgovora na prigovor, RRA je istog dana od Radio Subotice zatražio snimke kompletnog prepodnevnog programa emitovanog od 10. do 14. jula ove godine, što je iznenadilo zaposlene.
– Postupićemo po zahtevu Agencije, ali je sve ovo pomalo čudno i zbunjujuće – kaže Biači. Nije li ovo novi vid pritiska na Radio Suboticu, koja tek treba da učestvuje na konkursu za lokalnu frekvenciju.
Na konkursu za regionalnu frekvenciju, Radio Subotica koja emituje program na četiri jezika (srpski, mađarski, hrvatski i nemački) nije dobila zeleno svetslo, jer, kako je objašnjeno u odluci „kao javno preduzeće ima samo pravo na lokalnu frekvenciju“ako naravno ispuni uslove iz konkursa. Regionalnu frekvenciju je dobio novoosnovani Radio „Panon“ iza čijeg kapitala stoji jedna mađarska fondacija i Savez vojvođanskih Mađara, što se u Subotici tumači kao „čisto političko pitanje“.
– Uvidom u dokumentaciju koju je RRA podnela Fondacija „Panon“ na konkursu za regionalnu frekvenciju, naišli smo na apsurdne činjenice – kaže Antal Biači. Naš najveći pravni adut kojeg smo u prigovoru izneli jeste da je Republička radiodifuzna agencija dodelila regionalnu frekvenciju emiteru koji je registrovan kao udruženje građana, što je u suprotnosti sa članom 95. Zakona o radiodifuziji.
Zajedno sa prigovorom, rukovodstvo Radio Subotice, Savetu RRA, uručilo je 20.000 potpisa slušalaca ovog radija, koji traže da im se regionalna frekvencija vrati. Od 11. do 17. jula,peticiju podrške Radio Subotici potpisali su brojni građani opština: Bačka Topola, Mali Iđoš, Senta, Ada, Čoka, Kanjiža, Novi Kneževac, a podrška ovoj radio stanici stigla je i iz mađarskog gradića Tompa.
Posle podnošenja prigovora Savetu RRA od Radio Subotice,saopštenjem za javnost se oglasila i Ildiko Arpaši, glavna urednica „Panon“ radija koja tvrdi da je odluka Republičke radiodifuzne agencije ispravna.
– Ovom odlukom RRA niko nije uskraćen, „Panon“ će raditi na regionalnoj frekvenciji i pripremati celodnevni program na mađarskom jeziku, dok će Radio Subotica imati lokalnu frekvenciju na kojoj će pripremati programa na više jezika – kaže Arpaši.

Print Friendly, PDF & Email