Oštrije kazne za neonaciste

Inicijativa nevladinih organizacija iz Vojvodine “Građanska Vojvodina” pozdravila je danas hapšenj

20. Jul 2007

Reading Time: < 1 minute

Inicijativa nevladinih organizacija iz Vojvodine “Građanska Vojvodina” pozdravila je danas hapšenje dvojice mladića koji su lepili uvredljive plakate na adventističkom hramu u Beogradu, ali je zatražila oštrije kazne za takva nedela. Beogradska policija juče je uhapsila dvojicu osumnjičenih za napad na glavni adventistički hram u Beogradu 9. jula, a za koji je odgovornost preuzela neregistrovana pronacistička organizacija “Nacionalni stroj”. “Građanska Vojvodina” je izrazila zabrinutost zbog činjenice da su protiv dvojice osumnjičenih podnete samo prekršajne prijave, a ne krivične prijave za delo koje se goni po službenoj dužnosti.
Nevladine organizacije su upozorile da je napadom na adventistički hram “notorno povređen” Zakon o crkvama i verskim zajednicama i ocenile da je reč o krivičnom delu širenja rasne, verske i nacionalne mržnje. “Građanska Vojvodina” je navela da su pripadnici pronacističke organizacije “Nacionalni stroj” na vest o hapšenju osumnjičenih sinoć reagovali serijom komentara na svom internet sajtu koji su usmereni protiv mađarske nacionalne manjine u Vojvodini. “Podsećamo da je u vreme eskalacije etničkih incidenata u Vojvodini 2004. godine prva reakcija policije bilo ćutanje, a zatim podnošenje prekršajnih prijava protiv počinilaca”, navodi se u saopštenju i ocenjuje da je tek podnošenje krivičnih prijava protiv nasilnika dalo rezultate.
“Građanska Vojvodina” zatražila je od nadležnih da pojačaju aktivnosti praćenja delovanja organizacije “Nacionalni stroj” i da postupe po službenoj dužnosti.

Print Friendly, PDF & Email