Opet odložen glavni pretres

Pred sudskim većem Opštinskog suda u Požarevcu danas je otkazan nastavak glavnog pretresa u postupku za nezakonito pr

04. Jul 2007

Reading Time: < 1 minute

Pred sudskim većem Opštinskog suda u Požarevcu danas je otkazan nastavak glavnog pretresa u postupku za nezakonito privođenje novinara Nataše Bogović, Bojana Tončića i Mileta Veljkovića u noći između 8. i 9. maja 2000. godine. Pretres je treći put zaredom odložen zbog toga što su pojedini advokati optuženih obavestili sudsko veće da nisu u mogućnosti da dođu, saznaje Beta u sudu.
Novinari lista “Danas” Nataša Bogović i Bojan Tončić, koji su u Požarevac došli službeno da prate miting opozicije “Stop teroru”, nezakonito su privedeni i vise od 20 sati zadržani u policijskoj stanici u Žabarima. Dopisinik tog lista Mile Veljković takođe je nezakonito priveden i dvadesetak sati zadržan u policijskoj stanici u Malom Crniću. U ovom postupku optužena su četiri tadašnja funkcionera SUP-a Požarevac Radiša Jović, Velibor Ivanović, Dragan Milenković i Nikola Kaurin. Na suđenju je preostalo da se ispitaju jos dva svedoka, službenika Policijske uprave Miraš Grbović i Goran Marković.
Veljković je najavio da će se zbog, kako kaže, odugovlačenja postupka obratiti Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strazburu. “Svi slučajevi iz 2000. godine su u Srbiji završeni pre nekoliko godine, a malo koji slučaj u Požarevcu je okončan. Došlo je vreme da se ovo procesuira”, kazao je Veljković. On smatra da će odšteta koja se izrekne u Strazburu biti znatno veća od onih koje izriče domaće sudstvo i pita se zašto su oštećeni dovedeni u situaciju da svoja prava štite u Strazburu.
Strane u postupku naknadno bi trebalo da budu obaveštene o datumu narednog ročišta.

Print Friendly, PDF & Email