Opasnost od velikosrpske ideje

Velikosrpski državni projekat i ratni zločini koji nisu sankcionisani obeležavaju noviju istoriju Bosne i Hercegov

04. Jul 2007

Reading Time: < 1 minute

Velikosrpski državni projekat i ratni zločini koji nisu sankcionisani obeležavaju noviju istoriju Bosne i Hercegovine i zaustavljaju napredovanje Srbije. Bosna je u dubokom istorijskom raskoraku, rekla je na jučerašnjoj konferenciji Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji „Bosna i Hercegovina: deo srpskog nacionalnog projekta“ istoričarka Latinka Perović. Predsednica Odbora Sonja Biserko naglasila je da „velikosrpska ideja i dalje ugrožava formiranje jedinstvene države BiH“.
– Vlada Srbije sa Koštunicom na čelu nada se da će doći do promene u konstelaciji snaga u svetu. Povezivanje pitanja statusa Kosova sa pitanjem Republike Srpske je strateška priča Beograda. Problem je što se svi zagovornici te priče ponašaju kao da nisu svesni nove realnosti – rekla je Biserko.
Na konferenciji je predstavljena knjiga „Željko Cvijanović – novinar u civilu“, autora Vladimira Popovića.
– Postoje ljudi koji ne mogu da se nazovu kolegama, jer su svojim pisanjem pokazali da su nenovinari – rekao je, komentarišući sadržaj knjige Srđan Kusovac, novinar Slobodne Evrope.
Senad Avdić, glavni i odgovorni urednik Slobodne Bosne, rekao je da je suština Cvijanovićevog angažmana koji se može videti u knjizi „relativizacija“.
– Kada je nakon razotkrivanja ratnih zločina u Nezavisnim novinama izvršen atentat na Željka Kopanju koji je, nažalost, ostao invalid, Cvijanović je pisao da je reč o čoveku koji je bio najzaštićeniji novinar i koji je radio za Vladu Milorada Dodika. Takva će se relativizacija ponoviti i u slučaju ubistva Zorana Đinđića – rekao je Avdić.

Print Friendly, PDF & Email