Održana glavna rasprava po tužbi NUNS-a

Pred Trećim opštinskim sudom u Beogradu danas je održana glavna rasprava na suđenju po tužbi Nezavisnog udruženja nov

09. Jul 2007

Reading Time: < 1 minute

Pred Trećim opštinskim sudom u Beogradu danas je održana glavna rasprava na suđenju po tužbi Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) protiv Udruženja novinara Srbije (UNS) kojom se traži podela Doma štampe u centru Beograda. Kao zastupnici parničnih strana pred sudijom LJiljanom Stojanović svedočili su predsednica NUNS-a Nadežda Gaće i predsednik UNS-a Nino Brajović. Rešenje će strankama u sporu biti dostavljeno poštom.
Brajović je predložio da se NUNS i UNS udruže i zajedno raspolažu svom imovinom oba udruženja, uključujući zgradu u Resavskoj i Medija centar koji je u vlasništvu NUNS-a, a predsednica NUNS-a je odbacila tu mogućnost. Ona je istakla da će možda narednim generacijama biti nebitni razlozi izlaska novinara iz UNS-a i stvaranja NUNS-a, ali da je “pogubno posle sedam godina demokratskih procesa u Srbiji vraćati se na Miloševićevo vreme”. Tokom rasprave, Nadežda Gaće je istakla da “NUNS želi da se zgrada vrati na korišćenje svim novinarima Srbije”. “Zgrada donosi dobre prihode ia nije moralno da to pripada samo jednom udruženju”, kazala je ona.
Brajović je naveo da je UNS 2003. godine stekao vlasništvo nad zgradom i da u njoj ima dosta neprofitnih stanara. On je dodao da ako NUNS izgubi spor UNS neće tražiti iseljenje, već će sa njima potpisati simboličan ugovor o zakupu prostora.
Treći opštinski sud u Beogradu doneo je prvo kao privremenu (u decembru 2000), a potom i kao trajnu presudu (u aprilu 2001) kojom se NUNS-u dodeljuje na koriscenje II sprat Doma novinara Srbije u Resavskoj 28. Udruzenje novinara Srbije žalilo se na ovu presudu i taj proces je takođe pred Trećim opštinskim sudom u toku.

Print Friendly, PDF & Email