Odeljenje za kontrolu emitera

Rad Etičkog komiteta Republičke radiodifuzne agencije, koji će u praksi pratiti da li se emiteri pridržavaju kodeksa

13. Jul 2007

Reading Time: < 1 minute

Rad Etičkog komiteta Republičke radiodifuzne agencije, koji će u praksi pratiti da li se emiteri pridržavaju kodeksa ponašanja, nadgledaće Odeljenje za nadzor RRA. Kako „Blic“ saznaje, to odeljenje već čini pet članova koji su radili u elektronskim medijima, dok će za preostalih pet članova, agencija raspisati konkurs.
– Kodeks nudi niz jasnih principa, ali će se njihova primena prilagođavati u zavisnosti od okolnosti. Moguće je da će se kodeks vremenom menjati i dopunjavati. Biće potrebno najmanje godinu dana da ovaj kodeks zaživi jer Agencija još nije okončala dodelu dozvola emiterima – ističe Nenad Cekić, predsednik Saveta RRA.
Veran Matić, direktor B92, kaže da kodeks posebno u ograničenjima ide dalje i od samog zakona o javnom informisanju, a predviđa i novu nadležnost RRA, a koja nije utvrđena zakonom, da ceni i klasifikuje podobnost filmova i drugih igranih programa.
Inače, predstavnici pet televizija – „Foks“, „Avala“, B92, „Pink“ i „Hepi“ i „Košava“ juče su se sastali sa članovima RRA.
Savet Republičke radiodifuzne agencije će, nakon presude Vrhovnog suda Srbije po tužbi nemačke RTL, na sednici u ponedeljak, doneti nova rešenja o izdavanju nacionalnih dozvola.

Print Friendly, PDF & Email