Novi osnivač, novi direktor

Nacionalni savet Bugara u Srbiji je od Vlade Srbije na osnovu zakonskih rešenja preuzeo osnivačka prava nad listom bug

24. Jul 2007

Reading Time: 2 minutes

Nacionalni savet Bugara u Srbiji je od Vlade Srbije na osnovu zakonskih rešenja preuzeo osnivačka prava nad listom bugarske nacionalne manjine Bratstvo koji izlazi već 48 godina. Na sastanku Saveta u Dimitrovgradu za novog v.d. direktora imenovan je diplomirani pravnik iz Dimitrovgrada Nebojša Ivanov, koji je dužnost preuzeo 2. jula. Ivanov je pre dve godine bio u žiži javnosti kada je osuđen na zatvorsku kaznu, a potom ga amnestirao predsednik Srbije Boris Tadić.
Iako je osnivač Savet ove manjine, NIU Bratstvo će se i dalje finansirati iz budžeta Republike. Izabran je i privremeni petočlani Upravni, kao i Nadzorni odbor, a promene su registrovane u Trgovinskom sudu u Nišu.
Predsednik Nacionalnog saveta Bugara dr Angel Josifov kaže da je to trebalo uraditi mnogo ranije. – S postojećim kadrom, ali i dolaskom mladih ljudi, Bratstvo treba da doživi pozitivnu transformaciju – kaže Josifov.
Na naše pitanje zbog čega je za v.d. direktora imenovan upravo Nebojša Ivanov, dr Josifov kaže da je za Nacionalni savet sam akt pomilovanja dokaz da je Srbija zaplovila u demokratske vode koje je bugarska manjina pozitivno ocenila.
– Mislim da je to bio jedan predimenzioniran politički proces o kojem se mnogo pisalo i govorilo. Sam dokaz da je Nacionalni savet Ivanova imenovao za v.d. direktora znači da imamo poverenja u njega. On je diplomirani pravnik i čovek od iskustva. Dobro poznaje probleme Bratstva, a takav nam je čovek potreban u ovom prelaznom periodu. Kod većine članova Saveta nije bilo dileme. Na sastanku Saveta od 15 prisutnih članova 10 je bilo za njega, četiri su bila uzdržana, a jedan protiv. To jasno govori da imamo poverenje u njega i da će on uspešno da obavi povereni zadatak. Njegovim izborom stavlja se i tačka na jedan proces i otvara novo poglavlje. Već u prvom broju od dolaska Naumova na mesto v. d. direktora u listu je objavljen intervju s Petrom Lađevićem, direktorom Službe za ljudska i manjinska prava. Za samo desetak dana od preuzimanja dužnosti mnogo toga je urađeno. Izvršena je registracija lista, uspostavljen kontakt s Ministarstvom kulture. Ova zemlja, bez obzira na skromne mogućnosti, odvaja značajna sredstva i za rad nacionalnih manjina – kaže Josifov.
Nebojša Ivanov kaže da će list nastojati da objektivno informiše javnost o problemima Bugara koji žive u Srbiji, posebno u Dimitrovgradu i Bosilegradu gde su Bugari većina, ali i u Surdulici i Babušnici.
– Pošto je to informativno-politički list otvaraćemo sva aktuelna pitanja koja se tiču ostvarivanja prava Bugara u Srbiji – kaže Ivanov.
U ovoj ustanovi, koja pored Bratstva izdaje i listove Drugarče i Most, zaposleno je 18 radnika. Ivanov kaže da će jedan od prvih koraka biti nova sistematizacija radnih mesta koju treba da usvoji Nacionalni savet.
– Pored izdavaštva bavićemo se i prezentovanjem određenih kulturnih programa Bugara u Srbiji. U novoj koncepciji lista sve što je pozitivno u radu mi ćemo zadržati, a biće, naravno, i određenih promena. Moja ambicija je da Bratstvo otvara mnoga pitanja i ukazuje na probleme koji se tiču prava Bugara, ekonomskog razvoja sredina u kojima žive pripadnici manjine, dalje demokratizacije tih regiona, neka nerazjašnjena pitanja iz bliže prošlosti, kao što su asimilacija ili popis stanovništva, donošenje budućeg zakona o dosijeima i lustraciji. Dakle, otvaraćemo neke goruće teme, ali isticati i pozitivne primere iz sredina u kojima žive Bugari. Uspostavićemo i saradnju s listovima drugih manjina, s lokalnim medijima iz našeg okruženja, kao i s lokalnim samoupravama – kaže novi v.d. direktora Bratstva Nebojša Ivanov.

Print Friendly, PDF & Email