Novi broj on-lajn magazina Plastelin

U julskom broju onlajn magazina „Plastelin” poznati beogradski književnik, novinar, urednik i izdavač Dušan

16. Jul 2007

Reading Time: 2 minutes

U julskom broju onlajn magazina „Plastelin” poznati beogradski književnik, novinar, urednik i izdavač Dušan Veličković govori o svom dugogodišnjem prijatelju Zoranu Đinđiću, u tekstu pod naslovom “Uzor koji bi mnogi hteli da slede”. Beogradska izdavačka kuća “Aleksandria press” objavila je knjigu pisca Dušana Veličkovića i nemačkog TV novinara i reditelja Kristofa Zodemana “Đinđić”, u kojoj se prijatelji i saradnici ubijenog srpskog premijera Zorana Đinđića (1952-2003) sećaju ovog neverovatnog čoveka.
U rubrici “Otisak” predstavljen je Borislav Pekić, dramski pisac, u tekstu pod naslovom “Drama kao drugi jezik proze”. Kako kaže piščeva supruga Ljiljana Pekić, “Pekić je voleo drame, naročito radio drame, jer je smatrao da su one najpribližnije čitanju romana, ali i zato što slušaocima ostavljaju dovoljno prostora da zamišljaju likove i scene.”
Nagradu “Jutarnjeg lista” za najbolje prozno delo napisano u Hrvatskoj tokom 2006. godine dobio je za roman prvenac “Putovanje u srce hrvatskoga sna” mladi hrvatski pisac Vlado Bulić, koji je predstavljen u rubrici “Profil”. Pojava romana “Putovanje u srce hrvatskoga sna” – “jedne sasvim osobne priče” pripovedača Denisa Lalića – otkrilo nam je da je isti taj Vlado Bulić i najčitaniji hrvatski bloger, upravo onaj koji je na sajtu www.index.hr pisao čuvenu “Pušionu”, pod pseudonimom Denis Lalić. I u ovom broju moguće je pročitati kolumne urednika Plasgelina Srđana V. Tešina Alternativni vodič kroz Vavilon: “Srpski istoričar uhapšen i osuđen za izrečene laži” i Tomislava Markovića: Apsurdistan za početnike: “Odar radosti”.
U Dnevniku putovanja Mića Vujičić piše o novim knjigama Aleksandra Gatalice, Dratana Velikića i Borislava Čičovačkot, o Martini Vrbos, Goranu Markoviću, Teofilu Pančiću, Slavenki Drakulić, Miroslavu Antiću, Ratku Radivojeviću i drugima. Takođe su predstavljene i knjige “Ruski prozor” Dragana Velikića (autor: Mića Vujičić) i “Bosanci trče počasni krug ” Ivančice Đerić (autor: Vladimir Arsenić).
Pored navedenog, u novom Plastelinu mogu se pročitati i rubrike o filmu, o muzici, zatim rubrike Bunker i Globtroter, a takođe i nove fotogalerije urednika Jovana Jarića i strip “Mali Meur” Vladislava Gajskot.

Print Friendly, PDF & Email