Medijski savet čeka pomoć države

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Udruženje novinara Srbije najavili su početkom ove godine formiranje Saveta z

17. Jul 2007

Reading Time: < 1 minute

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Udruženje novinara Srbije najavili su početkom ove godine formiranje Saveta za štampu, nakon što je počela primena Kodeksa novinara Srbije. Međutim, zbog čekanje na formiranje vlade Srbije koja bi trebalo da finansijski pomogne početak rada Saveta, NUNS i UNS još nisu počeli dogovor oko osnivanja ovog tela.
Savet za štampu predstavljao bi autonomno, samoregulaciono telo, koje bi se bavilo etikom u medijima, odnosno poštovanjem etičkih standarda.
Dragan Janjić, pomoćnik ministra kulture zadužen za medije kaže za Danas da je novac za osnivanje Saveta za štampu već obezbeđen, ali da „taj posao moraju da urade novinarska udruženja“.
– Novac neće biti namenjen finansiranju Saveta, već samo da pomogne njegovo formiranje, uspostavljanje modela, kao i javnu raspravu – objašnjava Janjić.
Predsednica NUNS Nadežda Gaće objašnjava za naš list da je formiranje medijskog saveta dugoročan i skup projekat i da postoji mnogo država u svetu koje nemaju ove savete.
– Problem je u tome što novac koji je odvojen iz Ministarstva kulture za formiranje ovog saveta nije dovoljan, pa je pitanje ko će još donirati projekat – navodi Nadežda Gaće.
Ona naglašava da će razgovori dva udruženja početi posle leta i da neće biti problema sa UNS, „kao što nije bilo ni oko Kodeksa novinara“.
Predsednik UNS Nino Brajović kaže za Danas da to udruženje čeka poziv od NUNS kako bi ih obavestili ko će zauzeti mesto Dragana Janjića, koji je postao pomoćnik ministra kulture zadužen za medije.
– Ako NUNS odgovara da rasprava počne posle leta, Udruženju novinara Srbije to neće smetati – naglašava Brajović.

Print Friendly, PDF & Email