LDP o otmici novinara

Šef poslaničke grupe Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović zatražio je danas od ministra finansija

23. Jul 2007

Reading Time: 2 minutes

Šef poslaničke grupe Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović zatražio je danas od ministra finansija Mirka Cvetkovića da objasni koje su profesionalne reference rukovodile njega i Vladu Srbije da za direktora Republičke carine postavi Predraga Petronijevića. “LDP raspolaže informacijama da je novoimenovani direktor Carine jedno od lica koja su izvršila otmicu novinara Dušana Reljića 1992. godine, sprovodeći nezakonitu istragu da bi ga potom ostavili na ulici, skidajući mu džak sa glave nakon dva dana. Od tog trenutka novinar Dušan Reljić ne živi u Srbiji”, rekao je Jovanović u Skupštini Srbije. On je zatražio od ministra Cvetkovića da odgovori čime se rukovodio kada je imenovao na visoke funkcije kadrove Jovice Stanišića. Jovanović je dodao da će se javno izviniti ako nije reč o toj osobi, ali je ponovio da LDP ima informacije da je Petronijević nezakonito i protivpravno držao novinara u pritvoru.
Cvetković je odgovorio da u CV-u Petronijevića nije video ništa što je izneto za skupštinskom govoricom i da zato ne može da kaže da li su ti navodi tačni ili ne, ali je dodao da je kadrovska komisija razmatrala to pitanja i da pretpostavlja da je imala mnogo više uvida u njegov dosadašnji rad. Ministar je dodao da je Petronijevićev profil dobar i odgovarajući “imajući u vidu da je carinska uprava potencijalno mesto gde je potrebno mnogo više kontrole”.
Jovanović je ponovio da očekuje jasan odgovor na to pitanje i ocenio da činjenica da je neko bio radnik Državne bezbednosti ne može da bude presudna važna i u izboru direktora tako važne institucije kao što je carina, osim ukoliko ne stvaramo policijsku državu.
Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke (SRS) Tomislav Nikolić je rekao da policajci ne treba da postaju direktori već da iz MUP-a kontrolišu da li se neko bavi kriminalom ili ne, a da sud to utvrđuje. Nikolić je optužio Cvetkovića da je prosledio kadrovsko rešenje koje su mu rekli iz Demokratske stranke, a da uopšte ne zna ko je taj čovek. Nikolić je ocenio da Skupština ne sme da pređe preko tog pitanja i da treba da odluči da ministar u najkraćem roku obavesti sve poslanike da li su optužbe izrečene za govornicom tačne ili ne.

Print Friendly, PDF & Email