Još jedan napad na različitost

Vojvođanski ombudsman Petar Teofilović osudio je danas napad na zgradu Alternativnog kulturnog centra CK 13 u Novom S

23. Jul 2007

Reading Time: 2 minutes

Vojvođanski ombudsman Petar Teofilović osudio je danas napad na zgradu Alternativnog kulturnog centra CK 13 u Novom Sadu, na kojoj su razbijeni prozori i ispisane poruke nacističke sadržine. “Nakon nedavnog napada na povorku različitosti tokom muzičkog festivala Egzit (Exit) i lepljenja plakata na zgradu sedišta Hrišćanske adventističke crkve u Beogradu koji pozivaju na versku netrpeljivost, ovo je još jedan od napada koji nosi jasnu poruku netolerancije i jednoumlja”, ocenio je Teofilović.
Kako se navodi u saopštenju ombudsmana, pored uništavanja tuđe imovine, taj čin se može okarakterisati kao krivično delo ugrožavanja bezbednosti građana i širenja mržnje. Prema njegovim rečima, to je jedan od težih oblika kršenja prava na slobodu mišljenja i izražavanja. Dodaje se da je CK 13 bila meta napada iste večeri kada je otvoren drugi međunarodni Kamp tolerancije u Bačkoj Topoli, dok je povorka različitosti Egzita napadnuta u vreme jednog od pet najvećih muzičkih festivala u Evropi, kada u Vojvodinu dolazi veliki broj gostiju iz inostranstva. “U tom smislu postavlja se pitanje kakva poruka se iz našeg regiona šalje našim gostima i sugrađanima u kontekstu evropskih integracija”, navodi se u saopštenju. Teofilović je apelovao na nadležne organe da što pre utvrde ko su počinioci napada na CK 13 i da budu primereno kažnjeni, poput onih u prethodna dva slučaja.
Napad na CK 13 danas je osudio i Hitni antifašistički otpor Srbije (HAOS), koji je taj incident okarakterisao kao “šamar demokratskoj javnosti Vojvodine i Srbije i demanti samohvalisanja vlasti da je Srbiju dovela na evropski put”. “Novi Sad ni nedelju dana nakon što je završen Egzit nije izdržao a da svetu opet ne pokaže primitivno, destruktivno i fašističko lice”, navodi se u saopštenju.
Nepoznati počinioci polupali su juče ciglama prozore i ispisali nacističke parole i simbole po fasadi Alternativnog kulturnog centra. Na kuću je bačeno desetak cigala, tri prozora su polupana, a na vratima su ispisivane parole “SS”, nacistički simboli, kukasti krstovi, kao i simboli “bele rase”.
Portparol novosadske policije Stevan Krstić rekao je agenciji Beta da je napad, u konsultaciji sa tužiocem, okvalifikovan kao krivično delo širenja rasne, verske i nacionalne mržnje. Nacističke parole na CK 13 osvanule su i neposredno pre otvaranja tog centra, u aprilu 2007. godine.

Print Friendly, PDF & Email