Građani i novinari o novinarstvu

Javno mnenje u Srbiji ne vidi novinarstvo kao značajnu profesiju za društvo i poredi je sa trgovačkom, pokazalo je istr

06. Jul 2007

Reading Time: 2 minutes

Javno mnenje u Srbiji ne vidi novinarstvo kao značajnu profesiju za društvo i poredi je sa trgovačkom, pokazalo je istraživanje Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Stratedžik Marketinga. Prema ovom izveštaju, većina ispitanika kada misli na novinarstvo, prvo pomisli na neistinost i laži, a potom na obaveštenost. Međutim, da je to odgovoran i naporan posao, slažu se i javno mnenje i novinari. Čak 80 odsto ispitanika misli da postoji „nekakva“ kontrola medija, posebno televizije, a najveći broj njih smatra da se finansijske malverzacije političara najviše kontrolišu.
– Populacija smatra da je Javni medijski servis Srbije pod najvećom kontrolom, dok je B92 i kontrolisan i nekontrolisan – rekao je direktor Stratedžik Marketinga Srđan Bogosavljević, dodajući da 47 odsto ispitanika najviše poverenja ima u B92, 36 odsto u TV Pink i 35 odsto u RTS. Većina ispitanika ocenjuje da postoje „kakvi-takvi“ nezavisni mediji, njih 69 odsto, a 19 odsto da ne postoje. Glavni izvori ograničenja slobode novinarstva prema mišljenju javnog mnjenja su politički pritisci, od kojih 62 odsto pri tome misli uopšteno na političare, a 43 na Vladu Srbije.
Drugi deo istraživanja, koji je posvećen tome šta novinari misle o sebi i koji je rađen na kvotnom uzorku, pokazao je, između ostalog, da šest odsto spoljnih saradnika 12 godina rade kao honorarci, a da 50 odsto njih nema rešenje za zdravstveno i penziono osiguranje. Bogosavljević je istakao i da opšta populacija misli da je novinarstvo manje korumpirano nego novinari.
– Čak 81 odsto novinara smatra da je novinarstvo politizovano, 41 odsto da je korumpirano, a takođe, 41odsto misli da je informativno – objasnio je on.
Prema ovom istraživanju, bolju poziciju u javnosti ima NUNS od Udruženja novinara Srbije. Oko 40 odsto novinara nije zainteresovano za članstvo u udruženjima, a njih 90 odsto očekuju da udruženja zaštite nezavisnost novinarstva. Nadežda Gaće, predsednica NUNS, naglasila je da će do kraja godine to udruženje napraviti bazu podataka novinara u Srbiji, dodajući da je ovo istraživanje prvi deo projekta i da će biti još dve faze.

Print Friendly, PDF & Email