Frekvencije u skupštini

Lider Nacionalnog saveta Slovaka i poslanica sa liste DS Ana Tomanova Makanova
izabrana je na jučerašnjoj sednici Odb

10. Jul 2007

Reading Time: < 1 minute

Lider Nacionalnog saveta Slovaka i poslanica sa liste DS Ana Tomanova Makanova
izabrana je na jučerašnjoj sednici Odbora za međunacionalne odnose za predsednicu ovog skušptinskog tela.
Kao prioritet rada Odbora Makanova je istakla poboljšanje međunacionalnih odnosa u Srbiji, kao izrazito heterogenoj zemlji, konstatujući da su odnosi među ljudima najvažniji u državi.
Član Odbora, predsednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine Petar Kuntić juče je otvorio temu gubitka frekvencije Radio Subotice, čime se slušanost programa na hrvatskom i nemačkom svela sa grad i okolninu, umesto 100 kilometara nekadašnjeg dometa ovih radio talasa. On je rekao da ne zalazi u samostalnost rada Radiodifuzne agencije (RRA), ali da postoje odluke i dokumenti koje država potpisuje i mora poštovati, a pre svega Ustav, Okvirna konvencija SE i Sporazum o manjinama koje su potpisale nekadašnja SCG i Hrvatska.
– Dostignuti nivo ostvarenih manjinskih prava ne može se umanjiti, a oduzimanjem frekvencije ugrožena su prava hrvatske i nemačke zajednice, rekao je Kuntić. Replicirao mu je poslanik SRS Sulejman Spaho rekavši da se ne radi ni o kakvom oduzimanju frekvencije, već da je nisu dobili na konkursu i da Kuntić ne otvara pitanje ugroženosti, jer to nije po sredi.
– Hoće da naprave problem bez problema. Učestvovali su na konkursu i nisu prošli
konstatovao je Spaho.. Nakon što je i juče izabrani zamenik predsednika Odbora Oto Kišmartin iz SRS ukazao na sličan problem Radio Kikinde, ovo skupštinsko telo je donelo odluku da se pozovu predstavnici RRA na zajedničku sednicu sa Odborom za kulturu i informisanje, gde bi se ova problematika raščistila i na neki način zaštitili i lokalni mediji, posebno glasila manjina, pred privatizaciju.

Print Friendly, PDF & Email