Ekstremisti žele da upropaste Egzit

Inicijativa nevladinih organizacija Građanska Vojvodina zatražila je danas od nadležnih da strogo kazne napadače n

13. Jul 2007

Reading Time: < 1 minute

Inicijativa nevladinih organizacija Građanska Vojvodina zatražila je danas od nadležnih da strogo kazne napadače na aktiviste antidiskriminacione kampanje Saveta Evrope “Svi različiti – svi jednaki”, koja se održava u okviru festivala Egzit (Exit). Desetak huligana napalo je sinoć u centru Novog Sada aktiviste te kampanje i nanelo im lakše telesne povrede. Policija još nije identifikovala napadače.
Građanska Vojvodina je navela da “nasilje ekstremista” mora da bude “sasečeno u korenu” i ocenila da se napad nije desio slučajno, već da je usmeren na kompromitaciju Egzita. “Pošto su iscrpeli sve ostale ‘metode borbe’ za kompromitaciju Egzita, desni ekstremisti, ksenofobi i ultranacionalisti počeli su da primenjuju svoj omiljeni vid ‘borbe’ – nasilje”, navodi se u saopštenju. Inicijativa NVO je zatražila od organa gonjenja da identifikuju počinioce i da ih kazne za širenje rasne, verske i nacionalne mržnje. “Očigledno, namera im je (ekstremistima) da baš kroz napade na strance na Egzitu pokažu da Novi Sad, Vojvodina i Srbija nisu normalna mesta za život, da ne tolerišemo različitosti i da smo dovoljni samima sebi”, saopšteno je.
Građanska Vojvodina je navela da je “ponosna” na činjenicu da je na ovogodišnji festival došlo oko 15.000 stranaca. “Različitosti koje su vidljive ovih dana u Novom Sadu – u boji kože, jeziku, nacionalnosti, veroispovesti…čine nas srećnim i konačno osećamo da je Novi Sad deo Evrope i sveta, što je oduvek i bio”, navodi se u saopštenju.
Građansku Vojvodinu čine Centar za regionalizam, Centar za razvoj civilnog društva, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava, Građanski fond Panonija, Otvoreni licej i Građanska akcija.

Print Friendly, PDF & Email