Direktori BBC-ja pred odborom

Odbor britanskog parlamenta saopštio je danas da će pozvati visoke zvaničnike televizije Bi-Bi-Si (BBC) na saslušan

19. Jul 2007

Reading Time: < 1 minute

Odbor britanskog parlamenta saopštio je danas da će pozvati visoke zvaničnike televizije Bi-Bi-Si (BBC) na saslušanje povodom lažiranih telefonskih kvizova koji su narušili ugled te javne stanice. Zamenik direktora Bi-Bi-Sija Mark Bajford i šefica odseka za pravne poslove Bi-Bi-Sija Karolin Tomson pozvani su da se u utorak pojave pred parlamentarnim Odborom za kulturu, medije i sport zbog “rasprostranjenih i sistematičnih problema” u korišćenu telefonskih usluga s posebnim cenama. Komitet će takođe saslušati i Majkla Grejda, izvršnog direktora komercijalne britanske televizije Aj-Ti-Vi (ITV) i bivšeg direktora Bi-Bi-Sija. Grejd je, povodom smanjenog poverenja javnosti u javnu televiziju, ocenio da je to jasno “problem kulture” i istakao da je taj problem “rastao i rastao”.
Bi-Bi-Si, jedna od najuglednijih televizija u svetu, saopštila je da je ukinula telefonske kvizove pošto je priznala da je bilo nameštenih pobednika u nekoliko programa, uključujući i popularne dobrotvorne kvizove kao i kvizove u kojima su učestvovala deca. Do saznanja o nameštenim kvizovima je došla unutrašnja istraga u Bi-Bi-Siju. Gledaoci su se putem skupih telefonskih linija uključivali u program kako bi osvojili neku od nagrada. Ispostavilo se da u više slučajeva glasovi uopšte nisu brojani a da su nagrade osvojili članovi producentskog tima ili njihovi prijatelji. Istragom je takođe utvrđeno da je u jednom slučaju unpared snimljena emisija emitovana kao da ide uživo, tako da glasanje gledalaca uopšte nije moglo da utiče na ishod emisije. Pobednici su opet bili članovi producentskog tima ili njihovi prijatelji.
Generalni ditrektor Mark Tompson poslao je u četvrtak elektronsko pismo zaposlenima u kojem je izrazio verovanje da je poverenje kamen temeljac “brenda i baštine” Bi-Bi-Sija širom sveta, kao i da ta kuća neće dozvoliti da išta ugrozi njen ugled. Najava saslušanja je usledila pošto je Bi-Bi-Si suspendovao nekoliko viših urednika zbog pitanja spornih slučajeva nameštenih telefonskih kvizova.

Print Friendly, PDF & Email