Cirkusko zasedanje

Jučerašnja sednica Skupštine opštine započela je po već poznatom scenariju; opozicija je pokušavala da neke tačke sk

31. Jul 2007

Reading Time: 4 minutes

Jučerašnja sednica Skupštine opštine započela je po već poznatom scenariju; opozicija je pokušavala da neke tačke skine sa dnevnog reda, a neke da stavi na raspravu.
Odbornica Demokratske stranke Jovanka Kuga imala je sijaset primedbi na račun rebalansa budžeta, a na prvom mestu je činjenica da je izvršenje ovogodišnjeg budžeta ostalo nepoznato. Šef odborničke grupe demokrata Branislav Bajić tražio je da se sa dnevnog reda skine informacija o odluci saveta Republičke radiodifuzne agencije da se Radio Kikindi ne dodeli regionalna frekvencija, a potonja rasprava o ovoj temi izazvala je najprljavije reči upućene do sada, na inače vrlo burnim zasedanjima u kojim učestvuje opozicija. Bajić je ponovo zatražio raspravu o ugovorima koje predsednik opštine Branislav Blažić nije dostavio demokratama uprkos nalogu Rodoljuba Šabića. Boris Popović, još jedan odbornik demokrata je prigovorio sadržaju dnevnog reda. On je zatražio da se raspravlja o razrešenju načelnika opštinske uprave Pavla Parkova jer je otkriveno da je on istovremeno zamenik direktor u firmi koju su formirali austrijska ASA i opštine, te da istovremeno ima udela u vlasništvu u preduzeću Sokor koja je podizvođač radova za firmu ASA.
Iste zahteve ponovio je Goran Stepanov koji je dodao i primedbu da se smenjivanje Branislave Jankov trebalo obaviti bez obrazloženja što je ustaljena radikalska praksa.
Kako vas nije sramota da ovako naslovite tačku dnevnog reda Skupštine opštine? – zapitao je Stepanov prozivajući predsednika opštine Branislava Blažića i napominjući da se radi o bivšem ministru iz Vlade Mirka Marjanovića.
I pored svog truda koji su demokrate i ostali opozicionari uložili da odbornicima objasne svoje argumente, rezultatom 15:18 je usvojen dnevni red po meri odborničke većine.
Potom je usledio zaplet koji je izazvao tročasovnu mučnu farsu kakva se do sada nije desila u kikindskim skupštinskim klupama. Započeo ju je Sreten Kiurski, član Opštinskog veća za informisanje i ujedno predsednik Upravnog odbora ICK, emitera Radio Kikinde. Obrazlažući napad na Radiodifuznu agenciju on je optužio opoziciju za nedostatak konstruktivnosti:
Nisam čuo ništa inteligentno od opozicije. Radi se o prodaji magle i manipulacijama. Radio Kikinda je uredno predala dokumentaciju i po svim kriterijumima je trebalo da dobije frekvenciju. Kiurski je optužio RRA da ukida konkurenciju, a prethodnike u ICK da su ostavili stanje zbog kojeg ta firma i danas ispašta, aluditrajući da je dozvola izgubljena zbog prethodnog rukovodstva.
Ceh bahatosti i dalje dolazi. Firmu su vodili neobrazovani kadrovi koji nikada ni jedan tekst nisu napisali. To je kultura laži, zato ste tako prošli na izborima – optužio je Kiurski opoziciju, a potom napao Radiodifuznu agenciju:
– RRA je Olimp koji niko ne sme dirati. Oni su kršili zakon, a kad je Vrhovni sud ukazao na to, tražili su smenu predsednice suda. Ako neko nije u stanju intelektualno da razume obrazloženje, ja ću to objasniti.
RRA se postavlja iznad zakona a ako se vi pitate kako ja sebi dozvoljavam da je dovodim u pitanje, vi ste u ozbiljnim problemima. Oni su odlučivali po svesti i savesti, tačno po onom što nemaju. Ja bih trebao da padnem na trepavice zato što Cekić (predsednik saveta RRA, op. aut.) hoće da bude generalni sekretar svemira. izjavio je za skupštinskom govornicom ovaj nekadašnji novinar “Komune”,TV “Bundeva” i “Novog Vremena”. Potom je odbornicima rekao da su pokazali destrukciju, nemoć i inferiornost da dugoročnije
razmišljaju.
Ovakav njegov nastup izazvao je salve negodovanja odbornika drugih stranaka, pa se čak i odbornica koalicionih partneta i predsednica odborničke grupe socijalista zgranula nad nedostatkom pristojnosti Sretena Kiurskog. Goran Stepanov je rekao da je takav nivo diskusije besmislen, te da u suštini niko nije protiv Radio Kikinde kao takve, već se radi o tome da se opština za pomoć obraća Vladi Republike Srbije koja nije nadležna.
Vi ste iritirani jer nećete moći da izveštavate onako kako želite. Kikindske novine su prodate, a vi i pored toga povećavate finansiranje medija. Izgubili ste regionalnu televiziju, izgubili ste novine, izgubićete radio, a pokušavate da sperete odgovornost jer se niste kvalitetno pripremili za konkurs i za to ste kažnjeni. Upirete se da odbranite radio, umesto da snosite odgovornost jer ste ga upropastili – rekao je šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine.
Stepanovu je replicirao Kiurski rekavši da je često slušao političare koji ne znaju o čemu pričaju.
Preteranost izjava Kiurskog iritirala je i Draganu Bubalo, odbornicu PSSa:
Već neko vreme smo u situaciji da neko meri naš intelekt i molim predsednika Skupštine da bar opomene one koji vređaju. Ova Skupština je trebalo da reaguje kada je objavljeno da je Kikinda dobila jednu frekvenciju.
Informacija nije sastavljena kako bi demokratski duh i profesionalizam nalagao.
I Boris Popović (DS) je zatražio od Ota Kišmartona da zaštiti odbornike.
– Ko je čuo Kiurskog potpuno mu je jasno zašto je Radio Kikinda izgubila frekvenciju – rekao je Popović. On je podsetio da frekvencija nikom nije oduzeta, te da je BK radio dobio na konkursu, a o oduzimanju ne može biti reči jer niko nije imao dozvolu za rad.
– RRA i treba da glasa samovoljno, a ne po nečijoj tuđoj volji. Koliko frekvencija će biti ne odlučuje RRA već Agencija za telekomunikacije, a Vlada RS ima jednog člana u savetu RRA. Ako usvojite ovu informaciju, mene će biti sramota što sam član ove Skupštine – podvukao je Popović.
Šef odborničke grupe Demokratske stranke Srbije Dragomir Pudar je izrazio žaljenje što su odbornici primorani da slušaju uvrede Kiurskog:
– On sebi daje za pravo da ocenjuje intelekt i moral odbornika. Ne pamtim da je iko ikada sebi dao to pravo. Informacija koju nam nudite nije ništa drugo do politički pamflet. U ozbiljnom dopisu se ne koriste termini kao “alajbegova slama”. Tokom 25 minuta koliko ste govorili niste naveli ozbiljne povrede koje je načinila RRA. Trebali ste odbornicima dostaviti rešenje RRA kao i prigovor Radio Kikinde, osim ako i na to nemate posebno autorsko pravo. Priča o posebnosti tog radija nije osnov za odluku RRA, da ne ulazimo u to koliko je objektivan. Šta je sa drugim radiostanicama? I oni će izgubiti posao napomenuo je Pudar istakavši da bi i Radio Kikinda, da je dobila frekvenciju, ubrzo postala privatna, a da suština nije u karakteru vlasništva već u programu.
Informacija je usvojena većinom glasova odbornika na vlasti.

Print Friendly, PDF & Email