Ćirić čeka izručenje Austriji

Zagrebački mediji ovih dana su puni izveštaja o otkrivanju i hapšenju raznih narkodilerskih švercerskih grupa (u Rij

08. Jul 2007

Reading Time: 2 minutes

Zagrebački mediji ovih dana su puni izveštaja o otkrivanju i hapšenju raznih narkodilerskih švercerskih grupa (u Rijeci je upravo uhapšeno dvadesetak švercera kokaina), a među njima posebnu pažnju privlači hapšenje Zorana Ćirića (44), vlasnika novosadske televizije „Jesenjin”. On je uhapšen u Rovinju 3. jula, na osnovu interpolove poternice koju je izdala Austrija 1. juna ove godine, ali je to ovde objavljeno tek juče. Poternicu su raspisali Austrijanci u vezi sa zaplenom pola tone kokaina, što se u toj zemlji dogodilo još pre nekoliko godina.
Zoran Ćirić je – kako saznajemo danas – došao u Rovinj s porodicom (suprugom i sinom) na letovanje i smestio se u hotel „Valdeliso”. Kada je listu stranih gostiju rovinjska policija podvrgnula uobičajenoj kontroli utvrdili su da je za njim raspisana interpolova poternica i Ćirić je zatim uhapšen. Bio je iznenađen, ali – kako se navodi – nije pružao nikakav otpor. Policiji je rekao da nije imao pojma da se za njim traga.
Sutradan, 4. jula, sproveden je kod istražnog sudije u Puli, gde je saslušan u prisustvu svog advokata Predraga Jošanovića iz tog grada. Prema izjavi advokata, istražni sudija Ivica Stanić ih je zadržao kratko, jer pravo saslušanje će uslediti tek kada iz Austrije stigne službeni zahtev za izručenje sa svom potrebnom dokumentacijom o krivičnom delu koje se Ćiriću stavlja na teret. „No, usprotivili smo se izručenju” – kaže Jošanović i navodi da je Ćiriću posle toga određen pritvor od 40 dana, koliko traje zakonski rok u kojem treba da stigne zahtev za njegovo izručenje s potpunim obrazloženjem.
Posle hapšenja Zorana Ćirića njegova supruga i sin su prekinuli letovanje i vratili se u Novi Sad. Predsednik Županijskog suda u Puli Damir Krpan, čiju izjavu prenose današnje zagrebačke novine, kaže da je austrijski interpol raspisao poternicu za Zoranom Ćirićem 1. juna ove godine na osnovu naloga za hapšenje koji je sud u Beču izdao protiv njega još u avgustu 2004. godine.

Print Friendly, PDF & Email