Čeka se dokumentacija iz Beča

Sedamnaest dana posle hapšenja vlasnika novosadske televizije„Jesenjin” Zorana Ćirića u rovinjskom hotelu

20. Jul 2007

Reading Time: 2 minutes

Sedamnaest dana posle hapšenja vlasnika novosadske televizije„Jesenjin” Zorana Ćirića u rovinjskom hotelu „Valdeviso”, u Županijski sud u Puli iz Beča još nije stigao nikakav dokument o tome zbog čega austrijske vlasti terete novosadskog biznismena, potvrdio je juče, u izjavi za „Dnevnik”, portparol tog suda, sudija Damir Krpan. On očekuje da dokumentacija iz Austrije, uz zahtev za izručenje Ćirića, stigne početkom avgusta.
Zoran Ćirić je, kao što je „Dnevnik” u všpe navrata pisao, uhapšen je 3. jula gde je dan ranije s porodicom došao na odmor. Ćirića je uhapsila lokalna policija na osnovu poternice koju je Austrija prosledila Interpolu zbog sumnje da je učestvovao u švercu pola tone kokaina. Prema nezvaničnim informacijama, kokain je 2004. godine otkriven u jednom manjen austrijskom gradu i tada je uhapšeno nekoliko osoba, među kojima su bili i hrvatski državljani.
Poternica za Ćirićem raspisana je 1. juna ove godine, a posle hapšenja 3. jula u Rovinju, dežurni istražni sudija Okružnog suda u Puli Ivica Stanić 4. jula je novosadskom biznismenu odredio ekstradicioni pritvor do 40 dana. U tom roku i Austrija treba da pošalje dokumentaciju o tome zbog čega traži izručenje Ćirića.
– Mada Austrija važi za državu koja ubrzo posle hapšenja traženim zemljama u kojoj su begunci uhvaćeni šalje neophodnu dokumentaciju, moje iskustvo govori da ćemo na to pričekati 30 do 35 dana kaže Krpan za „Dnevnik”.
Na opasku da će zbog toga što će dokumenta najverovatnije biti na nemačkom, to usporiti odlučivanje, jer će prevođenje na hrvatski jezik iziskivati dodatno vreme, sudija Krpan ocenjuje da to ne mora da bude smetnja.
– Prema Konvenciji i hrvatskom zakonu, dokumentacija bi trebalo da bude na hrvatskom jeziku. Međutim, na osnovu ugovora između Hrvatske i Austrije, predviđeno je da dokumentacija koja nam stiže iz Beča može u službene svrhe biti napisana i na nemačkom. Dakle, na kom će jeziku u Županijski sud stići dokumentacija iz Austrije nije od najbitnijeg značaja – ističe sudija Krpan.
Odluka Županijskog suda u Puli o sudbini Zorana Ćirića očekuje se najkasnije za 45 dana od njegovog hapšenja.
– Posle razmatranja dokumentacije iz Beča, Veće Županijskog suda će odlučiti da ima ili nema osnove da se gospodin Ćirić izruči Austriji. Međutim, konačnu odluku donosi ministar pravde Hrvatske – naglašava Damir Krpan.

Print Friendly, PDF & Email