Biciklima kroz Srbiju

Grupa turističkih novinara iz Nemačke, Austrije i Holandije, koju je u posetu Srbiji dovela nemačka vladina agencija

03. Jul 2007

Reading Time: 2 minutes

Grupa turističkih novinara iz Nemačke, Austrije i Holandije, koju je u posetu Srbiji dovela nemačka vladina agencija za tehničku saradnju (Gtz), nastavila je juče započetu biciklističko-turističku rutu duž obala Dunava.
Menadžer tog projekta iz nemačkog Gtz-a Zagorka Kalentić kazala je agenciji Beta da su se strani turistički novinari, koji u Srbiji borave od subote, 30. juna, juče uputili u pravcu Srebrnog jezera, nakon što su biciklima obišli obale Dunava u Vojvodini. Ona je precizirala da je cilj posete stranih turističkih novinara da nakon upoznavanja sa lepotama turističke ponude na Dunavu kroz Srbiju, u svojim raznovrsnim medijima objave promotivne članke, koji bi u Srbiju privukli što veći broj turista.
U organizaciji nemačkog Gtz-a, prekjuče je i zvanično otvorena Dunavska biciklistička ruta kroz Srbiju, kao deo šireg projekta te nemačke agencije koja namerava da postavljanjem biciklističke signalizacije promoviše ciklo-turizam u Srbiji. Kako preciziraju iz Gtz-a, do sada je na ruti kroz Vojvodinu postavljeno 320 putokaznih oznaka, što je prva ciklo-ruta u Srbiji po evropskim standardima, a kako agencija Beta nezvanično saznaje moguće je da će se sličan projekat signalizacije nastaviti i na putu od Beograda ka Kladovu.
Prema rečima menadžera projekta nemačkog Gtz-a, koji je Pokrajinskom veću Vojvodine odobrio sredstva za postavljanje biciklističke signalizacije na tom području, strani novinari bili su oduševljeni turističkim potencijalima koje nudi reka Dunav na slivu kroz Vojvodinu. Ona je precizirala da su strani novinari obišli obale Dunava kod Sente, Apatina, Novog Sada i Bačkog Novog Sela.
Prema planu puta, strani turistički novinari će na putu ka Srebrnom jezeru posetiti i Deliblatsku peščaru, dok će po dolasku na Srebrno jezero organizovati kampovanje i posetu drevnoj tvrđavi Golubac i muzeju Lepenski vir. Zagorka Kalentić je navela da će strani novinari nakon obilaska Srebrnog jezera, nastaviti put „malo biciklom, malo autobusom“ ka Rumuniji, gde će posetiti Orsovu i selo Berzaska, nakon čega će krenuti putem Beograda, koji će nakon razgledanja i slobodnog vremena na Adi Ciganliji, napustiti i otputovati u svoje zemlje.

Print Friendly, PDF & Email