Aktivistkinja ne ide u zatvor

Aktivistkinja Inicijative mladih za ljudska prava iz Niša Maja Stojanović neće ići na izdržavanje desetodnevne zatv

27. Jul 2007

Reading Time: < 1 minute

Aktivistkinja Inicijative mladih za ljudska prava iz Niša Maja Stojanović neće ići na izdržavanje desetodnevne zatvorske kazne jer je organizacija čiji je član platila novčanu kaznu zbog lepljenja plakata podrške saradnji sa Hagom, saopšteno je danas. Inicijativa je platila kaznu nakon što je “naišla na razumevanje” od predsednika Srbije Borisa Tadića.
U saopštenju Inicijative se podseća da je Maja Stojanović prošle nedelje dobila nalog da se javi na izdržavanje zatvorske kazne jer je odbila da plati novčanu kaznu na koju je osuđena zbog lepljenja plakata na mestu koje za to nije predviđeno. Plakatima je Inicijativa 11. jula 2005. godine, povodom obeležavanja godišnjice ratnog zločina u Srebrenici, želela da podseti na obavezu izručenja optuženih za ratne zločine.
U apelu javnosti povodom kažnjavanja Maje Stojanović Inicijativa je ukazala da su plakati lepljeni na mestu gde je već bilo i drugih plakata zbog čijeg postavljanja niko nije kažnjen.
Povodom kazne nevladina organizacija se obratila predsedniku Srbije Borisu Tadiću koji je, kako je saopšteno, izrazio podršku svim mladim ljudima koji se zalažu za bolju budućnost. “Završetak saradnje sa Hagom ima posebnu vrednosnu dimenziju. To nije samo naša međunarodna obaveza, to dugujemo pre svega sami sebi i našim susedima”, naveo je predsednik Srbije u odgovoru toj nevladinoj organizaciji.

Print Friendly, PDF & Email