Sud časti NUNS-a poziva na uzdržanost

Sud časti Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) pozvao je danas medije u Srbiji da se distanciraju od kampanja k

29. Jun 2007

Reading Time: 2 minutes

Sud časti Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) pozvao je danas medije u Srbiji da se distanciraju od kampanja koje politicke i druge grupe vode jedne protiv drugih i protiv pojedinaca. “Podsećamo kolege da je osnovni moto naše profesije traganje za istinom, a ne utvrđivanje unapred zadate istine”, piše u saopštenju Suda časti dostavljenom agenciji Beta.
Saopštenje je izdato povodom zahteva sedam nevladinih organizacija da se razmatra i “naoštrije osude medijska haranga i javni linč” kojima su, prema njihovoj oceni, u delu štampe izloženi bivši šef Biroa za kominikacije Vlade Srbije Vladimir Popović i lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović. Sud časti smatra da su mediji u izveštavanju o aktivnostima Jovanovića i Popovića nekritički pristali na uključivanje u kampanju koja se vodi protiv njih dvojice. To nije protivzakonito, ali istovremeno nije u skladu sa osnovnim pravilima profesije koja novinare obavezuje na objektivnost i nepristrasnost, navodi Sud časti. Prema navodima sedam nevladinih organizacija koje su Sudu časti NUNS-a dostavile na uvid i tekstove objavljene u NIN-u, Standardu, Presu, Politici, Pravdi i Kuriru, napisi o Popoviću i Jovanoviću “potpuno devalviraju medijske etičke standarde i podsećaju na najprimitivniji obračun iz perioda staljinizma ili (na rubriku) ‘Odjeci i reagovanja’ iz ratne ‘Politike’ “. Sud časti je našao da se u tim napisima “jasno uočava tendencija presude bez, a svakako pre suđenja, kao i stvaranja atmosfere u kojoj bi eventualno sudsko dokazivanje krivice (Popovića i Jovanovića) za najteža krivična dela, uključujući i učešće u ubistvu premijera Zorana Đinđića, bilo čista formalnost”.
SUD časti poziva sve medije i novinare, a posebno članove NUNS-a, da se u obradi i prezentaciji tema drže Kodeksa i da ne dopuste političku zloupotrebu profesije. Svstavanje na bilo koju stranu u složenom procesu koji Srbiji i njenom društvu u celini i svim segmentima predstoji, zahteva izuzetnu pažnju u obavljanju novinarskog posla.
Zahtev Sudu časti NUNS-a uputili su Beogradski centar za ljudska prava, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Komitet pravnika za ljudska prava YUKOM, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Inicijativa mladih za ljudska prava, Žene u crnom i Građanske inicijative. Saopštenje Suda dostavljeno je inicijatovima, agencijama Beta, FoNET i Tanjug i medijima navedenim u zahtevu, dodaje se u saopštenju.

Print Friendly, PDF & Email