Radio Subotica: Odluka RRA politička?

Nakon odluke RRA da se Radio Subotici ne dodeli regionalna frekvencija, u ovoj medijskoj kući najavljuju žalbu, a o nov

27. Jun 2007

Reading Time: 2 minutes

Nakon odluke RRA da se Radio Subotici ne dodeli regionalna frekvencija, u ovoj medijskoj kući najavljuju žalbu, a o novonastaloj situaciji raspravljaće i odbornici na narednom zasedanju lokalnog parlamenta. Takva odluka u stvari znači da će Radio Subotica, ukoliko RRA ne odluči da joj dodeli ni lokalnu frekvenciju, ostati na samo toj jednoj, što je za četiri postojeća programa mali prostor. Naime, Radio Subotica već godinama priprema programe na mađarskom, srpskom, hrvatskom i nemačkom jeziku, a u pripremi je bio i program na romskom. Ti su se programi do sada emitovali na dve frekvencije, ali će verovatno morati svi da budu prebačeni na jednu, što znači drastično smanjenje ukupnih programskih sati za ove već decenijama ustaljene programe. To je veliki problem ukoliko se zna da je Subotica jedan od centara mađarske i hrvatske nacionalne zajednice, i da je ovo praktično centralni elektronski medij za informisanje na tim jezicima.
U samoj redakciji, ali i u subotičkoj javnosti je u velikoj meri prisutno uverenje da se radi o političkoj odluci RRA, a situaciju dodatno komplikuje odluka RRA da regionalnu frekvenciju dodeli Panon radiju, koji je u stvari medij u osnivanju i koji će emitovati program samo na mađarskom.
Liberalno-demokratska partija je takođe osudila odluku Radiodifuzne agencije, postavljajući pitanje zbog čega se čelnici pojedinih stranaka plaše objektivnog, korektnog i profesionalnog načina informisanja koje Radio Subotica već 38 godina pruža građanima Subotice. U LDP smatraju da iza ove nekorektne odluke RRA stoje „zlonamerni politički motivi“, i postavljaju pitanje koje je kriterijume zadovoljio Panon radio koji je tek u osnivanju. I Savez vojvođanskih Mađara ocenjuje da je loše rešenje da se dosadašnja frekvencija Radio Subotice dodeli Radio centru Panon, i da takva odluka može stvoriti tenzije između Srba i Mađara u Subotici. Mađari u Subotici i dalje imaju potrebu da slušaju program i na srpskom i na mađarskom jeziku, navodi se u saopštenju SVM.

Print Friendly, PDF & Email