Polt kritikovao odluku FPN-a

Fakultet političkih nauka u Beogradu juče je saopštio da je odluka da izlaganje američkog ambasadora u Beogradu Majkl

27. Jun 2007

Reading Time: 2 minutes

Fakultet političkih nauka u Beogradu juče je saopštio da je odluka da izlaganje američkog ambasadora u Beogradu Majkla Polta na tom fakultetu ne prate mediji donesena kako bi se izbeglo da to predavanje bude zloupotrebljeno u političke svrhe. Polt je juče kritikovao odluku FPN-a da se medijima ne dozvoli da prate njegovo najavljeno izlaganje na tom fakultetu, ocenivši da iza toga „verovatno stoji strah od reperkusija iz izvora vlasti”. „Fakultet ni u ovoj, kao ni u svim ranijim prilikama, nije ambasadoru Poltu onemogućavao da kaže šta on misli da treba da kaže. Jedino što je fakultet želeo jeste da onemogući da bilo ko od tog predavanja pravi politiku”, navodi se u saopštenju FPN-a.
U saopštenju se dodaje da FPN-u, kao instituciji koja se „rečju i delom bori za poštovanje političkih i javnih sloboda, nij e svojstveno da bilo kome uskraćuje mogućnost da iskaže svoj stav”.
FPN je naglasio da mu nije svojstveno „ni da se povinuje željama ili ambicijama domaćih ni stranih ličnosti da mu oni određuju kako će čuvati i negovati akademsku autonomiju i akademske standarde”.
U saopštenju se navodi da je fakultet pozvao Polta da na kraju svog mandata i školske godine održi predavanje studentima specijalističkih studija SAD povodom 60. godišnjice Maršalovog plana i odnosa SAD i Srbije, što je američki ambasador i prihvatio.
Povodom zahteva ambasade SAD da predavanju prisustvuju mediji, uprava FPN-a je ocenila da nije uobičajeno da mediji izveštavaju o predavanju koje je akademskog karaktera, a posebno zbog toga što je ambasada prilikom nekoliko ranijih prilika tražila da mediji ne izveštavaju o raspravi studenata i američkih gostiju na tim predavanjima.
U saopštenju se dodaje da su predstavnici ambasade SAD obavešteni da Polt može da razgovara sa novinarima posle predavanja ili dostavi saopštenje i da FPN želi da predavanje bude striktno akademskog karaktera.
Polt je predavanje o američkosrpskim odnosima povodom 60. godišnjice Maršalovog plana, juče održao u Centru za lepe umetnosti „Gvarnerijus” umesto na FPN-u.

Print Friendly, PDF & Email