Odgovor Ministarstva kulture

Uključivanje medija u kampanje političkih neistomišljenika jeste nedopustivo ali Ministarstvo kulture ne može da &

29. Jun 2007

Reading Time: 2 minutes

Uključivanje medija u kampanje političkih neistomišljenika jeste nedopustivo ali Ministarstvo kulture ne može da “natera” medije da poštuju osnovna pravila novinarske profesije, saopštio je pomoćnik ministra kulture za medije Dragan Janjić. Grupa nevladinih organizacija zatražila je od ministarstva da razmotri i “najoštrije osudi medijsku harangu i javni linč” kojima su, prema njihovoj oceni, u delu štampe izloženi bivši šef Biroa za kominikacije Vlade Srbije Vladimir Popović i lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović. Janjić je u pismu dostavljenom nevladinim organizacijama naveo da izvršna vlast ne treba da ima takve ingerencije jer bi one lako mogle da budu upotrebljene kao sredstvo prinude protiv medija i medijskih sloboda. “Ministar kulture Vojislav Brajović i njegovi saradnici smatraju nedopustivim uključivanje medija u prizemne kampanje koje se vrlo često vode protiv političkih neistomišljenika, manjinskih i drugih grupa, kao i pojedinaca. Naprotiv, u javnim istupima se redovno protive takvom maniru”, navodi Janjić u pismu. Prema njegovim rečima, neistine se ne mogu suzbijati nalozima Vlade ili ministarstava, a zakoni predviđaju mogućnost da se pravda potraži na sudu. “Čini nam se, takođe, da u slučajevima koje vi opisujete može biti reči o kršenju osnovnih pravila novinarske profesije, o čemu mogu da raspravljaju odgovarajuća tela novinarskih asocijacija”, istakao je Janjić, dodajući da je u Srbiji neophodno podizanje rada medija na odgovarajući profesionalni nivo.
On je naglasio da će Ministarstvo kulture na to uticati predlaganjem izmena zakona koji regulišu medijsku sferu i podsticanjem instrumenata koji će medijsku samoregulaciju učiniti delotvornom. “Ministarstvo deli zabrinutost nevladinih organizacija zbog činjenice da su pojedini mediji i dalje skloni da presuđuju pre sudova, grubo etiketiraju i vređaju grupe i pojedince. Podsećamo da su ovakvim napadima izloženi i najviši predstavnici vlasti”, naveo je pomoćnik ministra.
Sedam nevladinih organizacija navele su da napisi o Popoviću i Jovanoviću “potpuno devalviraju medijske etičke standarde i podsećaju na najprimitivniji obračun iz perioda staljinizma ili (na rubriku) ‘Odjeci i reagovanja’ iz ratne ‘Politike'”. Zahtev Ministarstvu kulture uputili su Beogradski centar za ljudska prava, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Komitet pravnika za ljudska prava YUKOM, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Inicijativa mladih za ljudska prava, Žene u crnom i Građanske inicijative.

Print Friendly, PDF & Email