Tišina posle dvadesetog?

Srednji Banat i Zrenjanin, odlukom Republičke radiodifuzne agencije, kako sada stvari stoje, imaće jednu regionaln

04. Jan 2007

Reading Time: < 1 minute

Srednji Banat i Zrenjanin, odlukom Republičke radiodifuzne agencije, kako sada stvari stoje, imaće jednu regionalnu i jednu lokalnu radio stanicu. Toliko je predvidjeno konkursom RRA koji traje do 20. januara. Malo ili mnogo, tek na ovaj podatak reagovao je i pokrajinski premijer mr Bojan Pajtić, konstatacijom da je za grad i region sa više od sto hiljada stanovnika – nedovoljno. I javnost u gradu i regionu komentariše da je samo po jedna regionalna i lokalna frekvencija nepravda, mada onima koji odavno rade ozbiljno, legalno i profesionalno, odgovara da se red u etru konačno uvede.
– Pripremili smo dokumentaciju za konkurs, koja prema mojoj slobodnoj proceni ima 20 kilograma – kaže Zoran Subota, vd direktora Radio Zrenjanina. Konkurisaćemo i za regionalnu i za lokalnu frekvenciju. Nadamo se da ćemo neku od njih i dobiti, jer smatram da ispunjavamo uslove. Posebno je važno da frekvenciju dobijemo jer nas do kraja godine očekuje privatizacija i potpuno je nerealno očekivati da neko kupi radio stanicu bez frekvencije. Šta da kupi, ploče i CD-ove? – pita se Subota.
I Radio Santos će konkurisati za frekvencije, a verovatno je da će se na konkursu, za koji je osim dokumentacije, potrebno uplatiti depozit od samo 35 hiljada dinara, pojaviti još neke radio stanice koje trenutno emituju program što u samom gradu što u široj okolini. Prema onome što se može “uhvatiti” u etru, u Zrenjaninu i široj okolini može se čuti 13 radio stanica, različitog kvaliteta i programskog opredeljenja. I svaka ima svoje verne slušaoce, sudeći po željama, pozdravima pa čak i oglašivačima. Većina, ipak, emituje program bez elementarnih uslova, iz sopstvenih dnevnih i spavaćih soba, što se, lako proveri kada se preko informacija zatraži broj telefona. Pošta ih nema registrovane kao pravne subjekte, a do telefona se može doći samo ako taj što traži zna ime vlasnika.

Print Friendly, PDF & Email