Optužena i šesta osoba za ubistvo Dinka

Tuske vlasti podigle su optužnicu protiv šeste osumnjičene osobe za umešanost u ubistvo istaknutog jermenskog novin

26. Jan 2007

Reading Time: < 1 minute

Tuske vlasti podigle su optužnicu protiv šeste osumnjičene osobe za umešanost u ubistvo istaknutog jermenskog novinara Hranta Dinka, saopštila je policija. Student Erhan Tunčel zvanično je danas uhapšen, posle četvorodnevnog pritvora, zbog optužbe da je podsticao ubistvo, saopšteno je iz policije. Sedmi osumnjičeni, koji je bio pritvoren zajedno sa Tunčelom, pušten je bez podizanja optužnice. Ostalih petoro osumnjičneih, uključujući i Ogina Samastanda Jasina Hajala, koji se tereti da je pucao u Dinka, optuženi su u sredu.
Nadležni su pokrenuli odvojenu istragu o Hajalu, jer je pretio nobelovcu Orhanu Pamuku, koji je, kao i Dink, javno govorio o ubistvima Jermena, saopštila je policija. Hajal je vikao: “Orhane Pamuku, budi pametan! Budi pametan!”, dok je uvođen u sudnicu u Istanbulu, sa lisicama na rukama. Nova istraga mogla bi da rezultira optužnicom protiv Hajala, ako se zaključi da te reči predstavljaju pretnju turskom nobelovcu.
Dink (52), koji je javno govorio o masovnim ubistvima Jermena početkom 20. veka, ubijen je ispred redakcije svojih novina “Agon” pre nedelju dana. Njemu je više puta suđeno zbog optužbi da je “vređao Turke”, što je prekršaj po turskim zakonima.
Pamuku, prošlogodišnjem dobitniku Nobelove nagrade za književnost, takođe je suđeno u Turskoj zbog njegovih izjava o ubistvima Jermena. On je, zbog tih izjava, bio optužen za izdaju, ali je slučaj obustavljen iz tehničkih razloga.

Print Friendly, PDF & Email