Agencije kritikuju medije i analitičare

Predstavnici nekoliko agencija za istraživanje javnog mnjenja kritikovali su danas medije, zbog objavljivanja pre

08. Jan 2007

Reading Time: < 1 minute

Predstavnici nekoliko agencija za istraživanje javnog mnjenja kritikovali su danas medije, zbog objavljivanja predizbornih prognoza koje nisu dobijene direktno od marketinških agencija. Predsednik Grupacije marketinških agencija u okviru Privredne komore Srbije Žozef Lončar rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu da zloupotrebe čine i pojedine marketinške agencije, metodom konstrukcije upitnika i zatvorenim odgovorima. “Te rezultate kasnije pojedini analitičari brane, i time čine najveću zloupotrebu”, dodao je Lončar.
Sličan stav je izneo i vlasnik agencije Interaktiv riserč (Interactive researć) Miroslav Šutić, ali ni on nije konkretno izneo nijedno ime marketinške agencije, političkog analitičara ili medija koji kritikuje.
Zamenik generalnog direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je da postoji simbioza analitičkog i istraživačkog rada, istakavši da je to nepoželjno i da predstavlja konflikt interesa. On je dodao i da prilikom objavljivanja rezultata mora da se zna ko je naručilac i finansijer istraživanja.
Direktor istraživačke agencije Medium Galup Srbobran Branković naveo je da mediji treba da traže rezultate istraživanja od agencija, a ne da ih dobijaju od političkih stranaka. On je takođe kritikovao političke analitičare, koji komentarišu dobijene rezultate nakon izvršenih istraživanja. “Ne može Đorđe Vukadinović, iako je stručnjak za sve, da komentariše istraživanje javnog mnjenja”, dodao je Branković. Direktor Medium Galupa je kazao i da su loša istraživanja putem telefona, pošto 20 odsto populacije u Srbiji nema telefon, tako da takva istraživanja daju prednost strankama koje podržava srednja i viša klasa.
Novinari koji su pratili konferenciju ukazali su organizatorima da bi problem oko objavljivanja rezultata bio rešen ako bi se oni zvanično prezentovali na konferencijama za novinare, ali su dobili odgovor da to nije moguće ako naručilac istraživanja hoće da ono ostane tajna. Na pitanje novinara kako onda da mediji dođu do rezultata, Lončar je odgovorio “gledajte u bob”.

Print Friendly, PDF & Email