Usvojiti Zakon o udruženjima građana

Četiri nevladine organizacije pokrenule su inicijativu da se odmah posle izbora formira skupstinski odbor za saradn

13. Dec 2006

Reading Time: < 1 minute

Četiri nevladine organizacije pokrenule su inicijativu da se odmah posle izbora formira skupstinski odbor za saradnju sa civilnim sektorom i usvoje Zakon o udruženjima građana i Strategija za razvoj građanskog društva. Na današnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru, predstavnici Građanskih inicijativa, Evropskog pokreta u Srbiji, Pravnog foruma i nemačke Fondacije “Fridrih Ebert” ocenili su da je predizborna kampanja u Srbiji pravi tenutak za pokretanje takve inicijative. Stranke koje su u izbornoj trci treba da iskažu svoj stav o građanskom udruživanju, ocenili su predstavnici nevladinih organizacija.
Predsednik Građanskih inicijativa Miljenko Dereta istakao je da bi Skupština Srbije u novom sazivu i nova vlada trebalo da u prvih sto dana usvoje Zakon o udruženjima građana. Prema njegovim rečima, Srbiju na to obavezuje i članstvo u Savetu Evrope. “Zakon o udruženjima građana trebalo bi da reši statusna pitanja nevladinih organizacija, poput finansijske podrške, legitimizacije u političkom odlučivanju i njihovu maksimalnu decentralizaciju u saradnji sa zvaničnim organima”, ukazao je Dereta. On je podsetio da se udruživanje građana u Srbiji reguliše na osnovu dva važeća zakona, iz 1983. i 1990. godine, koji je “spušten” sa nivoa državne zajednice.
Vladimir Todorić iz Pravnog foruma ocenio je da je odnos države i civilnog sektora potrebno institucionalizovati kroz formiranje skupstinskog odbora za saradnju na kome bi se u prisustvu predstavnika nevladinih organizacija razmatrala pitanja od najvećeg društvenog intresa. “Predlažemo da se tačke saradnje formiraju pri kabinetu predsednika Srbije, kao i da se osnuje Savet vlade za razvoj civilnog sektora, koji bi trebalo da usvoji Strategiju za razvoj građanskog društva”, rekao je Todorić.
Ksenija Milivojević iz Evropskog pokreta istakla je da bi država trebalo da bude posrednik između evropskih fondova i civilnog društva.

Print Friendly, PDF & Email