UNS usvojio Kodeks novinara

Udruženje novinara Srbije (UNS) proslavilo je danas 125 godina postojanja, a na sednici Skupštine usvojen je Kodeks n

22. Dec 2006

Reading Time: < 1 minute

Udruženje novinara Srbije (UNS) proslavilo je danas 125 godina postojanja, a na sednici Skupštine usvojen je Kodeks novinara Srbije. Kodeks novinara UNS traži istinitost izveštavanja, nezavisnost od pritisaka, odgovornost, profesionalan odnos prema izvorima informisanja i pažljiv pristup poslu. Novinar je dužan da poštuje privatnost, dostojanstvo i integritet ljudi o kojima piše, da se u prikupljanju informacija, fotografija, dokumentata, zvučnih i video zapisa služi samo časnim sredstvima i da poštuje autorstvo. Kodeks UNS predviđa pravnu i materijalnu pomoć ovog udruženja u zaštiti novinara od nasilja, pretnji, uvreda i drugih negativnih posledica obavljanja novinarske profesije. Svi koji smatraju da neko narušava odredbe kodeksa, mogu se obratiti Sudu časti i Savetu za medije UNS, predviđeno je ovim dokumentom.
U svečanom delu programa dodeljene su i nagrade za novinarska ostvarenja i doprinos novinarskoj profesiji tog udruženja za 2006. godinu. Nagradu za životno delo žiri UNS-a dodelio je veteranu “Politike”, novinaru i publicisti Momčilu Stefanoviću, a nagradu za uređivanje “Dimitrije Davidović” glavnoj i odgovornoj urednici “Politike” Ljiljani Smajlović. Godišnje nagrade za novinarsko stvaralaštvo “Laza Kostić” dobili su: za reportažu novinar “Glasa javnosti” iz Užica Zoran Šaponjić i novinar “Radio Brusa” Goran Minić.
Nagradu za karikaturu dobio je Novica Kocić iz “Politike”, a za fotografiju Ognjen Radošević iz “Večernjih novosti”. Dobitnik nagrade za kolumnu je novinar lista “Danas” Zoran Panović. Specijalnu nagradu “Žika M. Jovanović” za doprinos novinarstvu, za teorijske radove u novinarstvu i publicistička dela, dobio je Miodrag Ilić za knjigu “Rađanje televizijske profesije”. Zlatnu povelju, nagradu za dugogodišnji rad i razvoj novinarske organizacije, dobio je Jelenko Slatinac, novinar veteran iz Sremske Mitrovice, dugogodišnji dopisnik “Politike ekspres” i “Politike”.

Print Friendly, PDF & Email