Sud vraća knjige autoru i izdavaču

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić pozdravio je odluku Okružnog suda u Beogradu da autoru i izd

05. Dec 2006

Reading Time: 2 minutes

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić pozdravio je odluku Okružnog suda u Beogradu da autoru i izdavaču knjige „Vojna tajna 1” i „Vojna tajna 2” vrati zaplenjeni deo tiraža. „Ovakva odluka predstavlja doprinos uspostavljanju i afirmaciji evropskih demokratskih standarda u oblasti slobode izražavanja, slobode pristupa i raspolaganja informacijama i slobode njihove distribucije”, ocenio je Šabić u juče objavljenom saopštenju.
Krivično vanraspravno veće Vojnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu odlučilo je u petak da se privremeno oduzeti primerci knjige vrate autoru Vladanu Vlajkoviću i izdavaču Helsinškom odboru za ljudska prava, saopšteno je iz ovog suda. Knjige su, inače, oduzete tokom istražnog postupka na osnovu naredbe istražnog sudije Vojnog suda.
Razmatrajući zahteve za vraćanje privremeno oduzetih knjiga, koje su podneli okrivljeni Vlajković i Helsinški odbor za ljudska prava, krivično vanraspravno veće je zaključilo „da je iscrpena svrha privremenog oduzimanja predmeta u smislu eventualnog obezbeđenja dokaza u krivičnom postupku i sprečavanja nastavka vršenja krivičnih dela”. Vraćanjem knjiga ne ometa se dalji tok postupka, niti bi mogle nastati bilo kakve posledice po bezbednost zemlje, s obzirom na to da su izmenjene društveno-istorijske okolnosti. Sadržaj navedenih knjiga dostupan je široj javnosti kroz različite vidove sredstava javnog informisanja i internet-sajtove.
„Karakter predmetnih dokumenata, prema vremenu izvršenja krivičnih dela, biće predmet ocene sudskog veća na glavnom pretresu, kada se steknu uslovi za nastavak postupka, te u tom smislu odlukom o vraćanju privremeno oduzetih knjiga ni na koji način se ne prejudicira konačna odluka u ovoj krivičnopravnoj stvari”, ističe se u saopštenju.
Vladan Vlajković, autor knjiga „Vojna tajna 1” i „Vojna tajna 2”, za „Politiku” kaže da nije iznenađen ovom sudskom odlukom, budući da je demokratija u Srbiji sve jača. Po njemu, u vreme kada država ulazi u program NATO-a Partnerstvo za mir nije moguće i dalje kao tajnu čuvati dokumenta koja su govorila o političkoj zloupotrebi vojske.
Autor zabranjene knjige Vlajković, jedan je od optuženih u špijunsko-političkoj aferi „Perišić”. Tadašnji potpredsednik vlade Momčilo Perišić, bivši načelnik Generalštaba VJ, uhapšen je u martu 2002. godine u motelu „Šarić” na Ibarskoj magistrali zbog sumnje da je poverljive podatke dostavljao Dejvidu Nejboru, predstavniku CIA u Beogradu.

Print Friendly, PDF & Email